Ανοιχτό αφήνει ο ESM το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «όπως και ένα καλό κρασί, έτσι και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει πιο ακριβό καθώς θα γερνά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) χρεώνει μέχρι σήμερα την Ελλάδα περίπου 1% στα κεφάλαια που έχει εκταμιεύσει από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο».

«Το κόστος αυτό ωστόσο δεν είναι κλειδωμένο για ολόκληρη την διάρκεια του δανείου», δήλωσε στο Bloomberg ο Christophe Frankel, οικονομικός διευθυντής του ESM και πρόσθεσε:

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια.

«Η προοπτική ενός "πολύ διαφορετικού" επιτοκίου προσθέτει μια νέα διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», σημειώνει το πρακτορείο και τονίζει:

Αν δεν καταφέρει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει το χρέος πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη, οι προσπάθειες του να σταθεροποιήσει τη χώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον εμπόδιο.

«Είμαστε ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί στις αναφορές των επιτοκίων, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον. Θα μπορούσαν επίσης να υποχωρήσουν – προς το παρόν αυτό είναι που βιώνουμε όλοι μας – αλλά ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά και πάλι στο μέλλον», καταλήγει ο Frankel.