Την Πέμπτη τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η λειτουργία υγιών και δυνατών συνεταιρισμών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα.

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε, είναι αφενός να εξαλειφθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και αφετέρου με τη δημιουργία υγιών συνεταιρισμών να εξασφαλίσουν οι αγρότες χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές.

«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνον 1.042 λειτουργούν και οι υπόλοιποι στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτοι. Παράλληλα, καταγράφεται υψηλός βαθμός υπερχρέωσης, καθώς, από τους 1.042, μόνον οι 18 έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται ο έλεγχος της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών και, μεταξύ άλλων, δημιουργείται στα όργανα της διοίκησης, ο θεσμός του εποπτικού συμβουλίου με σκοπό να ελέγχει τις πράξεις του διοικητικού συμβουλίου. Θα χορηγούνται μόνον έξοδα κίνησης, διαμονής εκτός έδρας και έξοδα παράστασης στις συνεδριάσεις του δ.σ. και καταργούνται οι αμοιβές των μελών τους.

Επίσης, απαγορεύεται η κατάληψη δημόσιας αιρετής θέσης από τα μέλη του δ.σ. των συνεταιρισμών, πριν παρέλθουν τρία χρόνια από την εκλογή τους σε θέση μέλους του και θεσπίζονται νέα δικαιώματα των μελών, όπως της συμμετοχής στη συνεταιριστική εκπαίδευση, της ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και την πορεία των υποθέσεων και την οικονομική κατάσταση του ΑΣ και το δικαίωμα της λήψης αντιγράφων για όλα τα θέματα λειτουργίας του συνεταιρισμού.