Θα διατηρήσει τον φόρο πρώτης κατοικίας για όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους επαύλεις και κάστρα, σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Αρχικά η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη συνολική κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, χωρίς καμία εξαίρεση, ώστε τα έσοδα από τον φόρο αυτόν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Η επιλογή αυτή, όμως, είχε προκαλέσει κριτικές από μέρους των ιταλικών συνδικάτων, του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και από το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, με την λογική ότι μια τέτοια προσέγγιση ευνοεί τους πλούσιους έναντι των χαμηλοεισοδηματιών και της μεσαίας τάξης.

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε την «διορθωτική παρέμβαση» αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσει ότι έως τώρα το μέτρο δεν είχε λάβει οριστική μορφή και συνεπώς εξετάζονταν διάφορες πιθανότητες και εναλλακτικές.

«Η κίνηση αυτή φυσικά μας ικανοποιεί. Προφανώς τα μέτρα και ο δημόσιος προϋπολογισμός γράφονται από την κυβέρνηση Ρέντσι με μολύβι και όχι με στιλό για να μπορούν να διορθώνονται», σχολίασε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και νυν μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάντως με τον ιταλικό Τύπο, οι αρχικές αντιρρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι φαίνεται να έχουν περιορισθεί σημαντικά και είναι πιθανόν να μετατραπούν μόνον σε απλές συμβουλές.