Με ένα ανέλπιστο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που για τη διετία 2015 - 2016 φθάνει το 1,7 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ ξεκίνησε η χθεσινή πρώτη επαφή της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών.   

Το «μαξιλάρι» αυτό δημιουργεί η χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2015, με τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης να συγκλίνουν ότι αυτή θα περιοριστεί στο 1,3% του ΑΕΠ από 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις - επισκέψεις τους στην Αθήνα οι πιστωτές ξεκινούσαν από νωρίς να παίζουν τον ρόλο του κακού προκαλώντας  πανικό στην ελληνική πλευρά. 

Αυτό βέβαια που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η επί τω βελτίω αναθεώρηση της ύφεσης συνέβη πριν καν ακόμη δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2015 που θα δίνουν και το στίγμα της επίπτωσης των capital controls στην ελληνική οικονομία. 

Να σημειωθεί ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%,κάτι που σημαίνει ότι για να κρατηθεί η ύφεση στο 1,3% θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο η κάμψη του ΑΕΠ να μην ξεπεράσει το 2%.
Μπορεί οι επικεφαλής των θεσμών να γλύκαναν το οικονομικό επιτελείο με τα καλά λόγια που είπαν για την ύφεση από την άλλη όμως δεν δίστασαν να βγάλουν και «κίτρινη κάρτα». 

Για παράδειγμα εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι δανειστές ρώτησαν την ελληνική πλευρά αν είναι σίγουρη ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί μπορούν όντως να οδηγήσουν στους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. 

Ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς πάντως για το αν αυτές οι αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών, προοιωνίζονται νέες παρεμβάσεις, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να ποσοτικοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα «μετρηθεί». Για να γίνει κατανοητό ο υπουργός ανέφερε την προβλεπόμενη στο μνημόνιο αύξηση των συντελεστών στους αγρότες, μέτρο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα σαφής ποσοτικοποίηση των εσόδων που εκτιμάται ότι θα φέρει.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε σίγουρος ότι έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει εκταμιευτεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ, αισιοδοξία που ασπάζεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις. 

Σήμερα πάντως η κυβέρνηση καλείται να κολυμπήσει στα… βαθιά με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα δάνεια», νόμος Κατσέλη ( προστασία πρώτης κατοικίας), ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. 

Τα «ραντεβού» με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν από τις 11:00 το πρωί. Πρώτοι θα περάσουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης  Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, και θα ακολουθήσουν στις 13:00 ο υπουργός Υποδομών Πάνος Σκουρλέτης και στις 14:00 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος  Βερναρδάκης. 

Την σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά στις 16:00 ο Γιάννης Στουρνάρας, αν έχει γυρίσει από τη Μάλτα όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Την αυλαία των συζητήσεων θα κλείσει την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ανοικτό είναι το εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.