Αμετάβλητες άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά είπε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Δεκέμβριο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Τα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται ομαλά και συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στην Βαλέτα της Μάλτας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές σημαίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αρνητικές.

Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα πολιτική θα πρέπει να επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. 

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων (πρόκεται για τα επιτόκια τα οποία λαμβάνουν οι τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν στην ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Παρόλο που, όπως αποκάλυψε, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πρότειναν η Τράπεζα να παρέμβει "εδώ και τώρα".

Οι αγορές εξέλαβαν την αναφορά αυτή του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη ως σήμερα για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ), με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 1,1155.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας της ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι η ανάκαμψη παραμένει ανθεκτική. Ωστόσο, όπως είπε, εμφανίζονται εμπόδια από το εξωτερικό, τα οποία περιορίζουν τη συνολική ζήτηση.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όμως, όπως διευκρίνισε, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού (deflation) -σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά, κυρίως το 2016-2017.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, αποφασίστηκε το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος να παραμείνει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.