"Πονοκέφαλο" έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η μνημονιακή δέσμευση που ψηφίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο για δραστική μείωση (από το 2016 έως και το 2018) κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΓΑ  η οποία μόνο για φέτος θα φτάσει η θα ξεπεράσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η δέσμευση αυτή του τρίτου μνημονίου οδηγεί σε υποχρεωτικές αυξήσεις, τα ερχόμενα τρία χρόνια, από 100% έως 120% των ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει καταβάλλουν οι 480.000 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με αποκλειστικό στόχο οι κρατήσεις τους να εναρμονιστούν με αυτές των μισθωτών του ΙΚΑ.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να περιοριστεί η ασφαλιστική επιβάρυνση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Αγορά", να υπάρξει σταδιακή αύξηση των εισφορών τους σε συνδυασμό με το πραγματικό τους εισόδημα, το είδος της καλλιέργειας και τον αριθμό των στρεμμάτων τους.

Ταυτόχρονα και για να ενισχυθεί οικονομικά το ταμείο να επιβληθεί έμμεση εισφορά στους 410.000 περίπου ετεροπασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα (γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι,αστυνομικοί κλπ.) ή είναι συνταξιούχοι. Αυτή θα προκύπτει από παρακράτηση ποσοστού 1,5 τοις χιλίοις που θα επιβάλλεται στη συνολική αξία πώλησης ενός προϊόντος, με την έκδοση τιμολογίου και η οποία θα αποδίδεται απευθείας η μέσω ενός άλλου λογαριασμού στον ΟΓΑ.

Εκτός αυτών,με κύρια επιδίωξη να μετριαστεί η ασφαλιστική επιβάρυνση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που οδηγεί σε διπλασιασμό των σημερινών εισφορών τους, μελετάται ακόμη να υπάρχει η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης η αυτή να προκύπτει με βάση τον ετήσιο τζίρο των προϊόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να παρέχονται εκπτώσεις και ελαφρύνσεις στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι είναι ανδρόγυνο και έχουν κύρια απασχόληση την καλλιέργεια χωραφιών, την κτηνοτροφία ή την αλιεία.