current views are: 6

26 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση05:03

«Σπριντ» για τα προαπαιτούμενα που θα μας δώσουν τα 2 δισ.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξ απορρήτων της Μέρκελ, Βάνλτις Ντρομπρόβσκις προκειμένου να δώσει οδηγίες για τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν: πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, τράπεζες, ασφαλιστικό κ.ά.   

Δημοσίευση 05:03’
αρθρο-newpost

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξ απορρήτων της Μέρκελ, Βάνλτις Ντρομπρόβσκις προκειμένου να δώσει οδηγίες για τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν: πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, τράπεζες, ασφαλιστικό κ.ά.   

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξ απορρήτων της Μέρκελ, Βάλντις Ντρομπρόβσκις προκειμένου να δώσει οδηγίες για τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν: πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, τράπεζες, ασφαλιστικό κ.ά.  

Λόγω μικρής καθυστέρησης στην επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες το προγραμματισμένο για τις 2 ραντεβού αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Στόχος της επίσκεψης Ντομπρόβσκις είναι να «συμμορφώσει» την Αθήνα ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις. ευρώ στο Euro Working Group της Πέμπτης, διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. 

Ήδη η ελληνική πλευρά κάνει αγώνα δρόμου για την υλοποίηση τους μετά την  δυσαρέσκεια των δανειστών  για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται ως προς τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος.  

Δεκάδες είναι οι μνημονιακές δράσεις και άλλοι τόσοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει σε «γραμμή παραγωγής» η κυβέρνηση αλλά τελικά δεν το έκανε δημιουργώντας έτσι τα πρώτα σύννεφα στην σχέση της με τους ευρωπαίους εταίρους.
Οι τελευταίοι δείχνουν να μην πείθονται από τις νέες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ότι το ποσοστό των ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων μέτρων από το 62,5% θα ανέβει πάνω από το 80% μέχρι την συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αποφασίσει για την υποδόση των 2 δις. ευρώ.           

Η ευρωπαϊκή τρόικα θα περιμένει στην γωνία τον Έλληνα εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαριάκη ο οποίος χωρίς την υλοποίηση συγκεκριμένων   προαπαιτούμενων μέτρων ή ισοδύναμων παρεμβάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές, όπως είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα με τους θεσμούς. 

Μόνο το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την φορολογική «έκπληξη» που επεφύλαξε η ελληνική πλευρά αφήνοντας ένα τεράστιο «κενό» στα έσοδα έχει εκνευρίσει το «κουαρτέτο» που περιμένει τώρα κάτι καλύτερο από την Αθήνα… 

Γκρίνια και προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών καταγράφεται και για την απόφαση της να αποσύρει από το πολυνομοσχέδιο τη διάταξη που προέβλεπε την αύξηση (σ.σ. και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015) των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.

Όμοια συναισθήματα έχουν οι πιστωτές και για την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, αλλά και για πολλά άλλά ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, αφού ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμα. 

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην βουλή μετά τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Τα περισσότερα ανοικτά θέματα συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των μη συστημικών τραπεζών ( συναιτεριστικών , τράπεζα Αττικής) έχουν κλείσει και μένει σήμερα να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, τις οποίες κατέχουν Εθνική και Eurobank, αξίας 1,35 δισ. ευρώ και 950 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς η Alpha και η Πειραιώς τις έχουν αποπληρώσει.
Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μετατροπή τους σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες με ειδικά χαρακτηριστικά (CoCos) πριν εκκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Common Equity Tier I).  

Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα με την Αικ. Σαββαΐδου η θέση  καλύπτεται προσωρινά από τον Ιωάννη Μπάκα προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης φορολογικής διοίκησης.  
Την ίδια στιγμή καλά κρατεί η διελκυστίνδα για κόκκινα δάνεια και δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό η οποία θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις τις συντάξεις. Σε αυτό θα συμβάλλει και η ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες.          

Για όλα αυτά τα ζητήματα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πατήσει «γκάζι» ώστε να ξεφύγει τον εφιάλτη που περιστρέφεται γύρω από την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να ασχοληθεί με το δεύτερο πακέτο για να πάρει τα λεφτά των δύο τελευταίων υποδόσεων και να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία της αξιολόγησης από τους ελεγκτές.  

Αν δεν βρεθεί λύση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου ή θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
 


σχετικα αρθρα