ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μαχαίρι» στο επίδομα πετρελαίου αφήνει χωρίς θέρμανση τα νοικοκυριά

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2015, 15:20 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2015, 20:36
Το «μαχαίρι» στο επίδομα πετρελαίου αφήνει χωρίς θέρμανση τα νοικοκυριά
Intime News Photo Agency
Facebook Twitter Whatsapp

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παρά το γεγονός ότι οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα (0,85 ευρώ/λίτρο από 1,15 ευρώ/λίτρο πέρυσι).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παρά το γεγονός ότι οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα (0,85 ευρώ/λίτρο από 1,15 ευρώ/λίτρο πέρυσι).

Όπως δήλωσε στο newpost ο Γιώργος Ασμάτογλου πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, παρόλο που ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει, η ζήτηση είναι χαμηλή και οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν ότι θα αυξηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου η απόφαση της κυβέρνησης να ψαλιδιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπλοκάρει τους καταναλωτές οι οποίοι πλήττονται ήδη από την βαριά φορολόγηση. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα δυσβάσταχτο κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά, λέει και προσθέτει ότι εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το επίδομα θα έπρεπε τουλάχιστον να προχωρήσει και στη μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης ούτως ώστε να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου στα 0,75ευρώ/ λίτρο.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία, πιστοποιούν ότι ο Έλληνας δεν έχει λεφτά, καταλήγει ο κ. Ασμάτογλου.

Τα σενάρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά τόσο στη μείωση του ποσού του επιδόματος όσο και στον αριθμό των δικαιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων που κατ' επέκταση θα μειώσει τον αριθμό αυτών.
Έτσι δικαιούχος του επιδόματος θα είναι εφέτος ένας άγαμος με εισόδημα 12.000 ευρώ από όριο 30.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το όριο για τον έγγαμο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 20.000 ευρώ από 40.000 ευρώ πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 22.000 ευρώ από 43.000 ευρώ.
Πάντως ακόμα και αν οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι, όπως όλα δείχνουν, το επίδομα δεν θα το λάβουν εφέτος καθώς τα ταμεία είναι άδεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα επιλεγεί η λύση της συνολικής καταβολής του -μειωμένου- επιδόματος το 2016.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης 

Για όσους αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) συστήνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διαδικασία παραλαβής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
 

  • Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
  • Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
  • Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).
  • Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  • Επιλέγουμε μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές). - Πρέπει να ξέρουμε και να υπολογίζουμε με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
  • Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  • Απαιτούμε από τον μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
  • Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
  • Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.