Ανακρούει πρύμναν η Κυβέρνηση μετά την "άνευ όρων" απαίτηση του κουαρτέτου των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας (με το νόμο Κατσέλη) μόνο για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται "βραχυκυκλωμένες" εδώ και έξι χρόνια με "κόκκινα" τραπεζικά δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει "έντιμος συμβιβασμός" όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος η Κυβέρνηση το ξανασκέφτεται και φέρεται να διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις αρχικές προτάσεις της χαμηλώνοντας τον πήχη στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ετσι μελετά το εισοδηματικό όριο για την αποφυγή πλειστηριασμών να φτάνει για το άτομο τα 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και για το ζευγάρι τα 25.000 ευρώ συν 3.500 για κάθε παιδί,ενώ η αξία της πρώτης κατοικίας να αποτιμάται έως 200.000 για το ζευγάρι. 

Ομως είναι άγνωστο αν κι αυτές οι βελτιώσεις-υποχωρήσεις που εξετάζει η Κυβέρνηση  θα ικανοποιήσουν το κουαρτέτο των δανειστών καθώς στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία  που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, από τη μια και από την άλλη πλευρά,τα χώριζε  ουσιαστικά άβυσσος. 

Στην πρώτη τους συνάντηση πριν από λίγες ημέρες η Κυβέρνηση πρότεινε στους δανειστές για την αποφυγή του πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία εισοδηματικό όριο τα 35.000 ευρώ για οικογένεια και περιουσιακό όριο έως 200.000 ευρώ αξία ακινήτου για το άτομο, έως 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Οι δανειστές από την πλευρά τους ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση, που οδηγήθηκε σε  σύγκρουση και αδιέξοδο ,έκαναν λόγο για προστατευόμενη αξία ακινήτου μέχρι τα  120.000 ευρώ (αρχικά πρότειναν 70.000 ευρώ) και εισοδηματικά κριτήρια τα 8.180 ευρώ ετησίως για το άτομο,τα 13.917 για το ζευγάρι η την οικογένεια και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί.