Η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους ήταν η βασική παράμετρος στην συνάντηση Στουρνάρα- Ντομπρόβσκις, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις τους, αμφότεροι, μετά το πέρας της συνομιλίας τους, υποστήριξαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ήταν η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το αν συνδέεται η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αξιολόγηση και αν υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει και αυτή εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, συμφώνησαν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, στην συνάντηση Ντομπρόβσκις - Στουρνάρα συζητήθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων για το οποίο υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Μέσα στην ημέρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συναντήσει και τους επικεφαλής των τραπεζών. 

Πιστή εφαρμογή προγράμματος

Χθες, σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επέμεινε στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων, καθώς θέση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

«Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαιτέρως θετική και εποικοδομητική, ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.