current views are: 4

27 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση19:01

Χρηματοδότηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα

Χρηματοδότηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δια μέσου τους σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευση 19:01’
αρθρο-newpost

Χρηματοδότηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δια μέσου τους σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα.

Χρηματοδότηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δια μέσου τους σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα -που ο ρόλος της είναι η οικονομικοτεχνική συνδρομή σε αναπτυσσόμενες χώρες- έχει ήδη δώσει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο  Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης της Τράπεζας δήλωσε πως «σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών».

Ο ρόλος του εν λόγω σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας αφορά τον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Ο κ. Τσιτσιράγκος επεσήμανε πως με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία «είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης η οποία προορίζεται να (…) τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΧ ελπίζει ακόμη να διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε ο ίδιος.

Βάσει του καταστατικού του, ο ΔΟΧ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες, διευκρίνισε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια ακόμη βιομηχανική χώρα, η Νότια Κορέα, είχε επίσης λάβει κατ’ εξαίρεση την υποστήριξη του ΔΟΧ. Η χώρα τότε ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο είχε εκπονηθεί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Το συνεχιζόμενο κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα και η αλληλουχία των αξιολογήσεων καθυστέρησε την πρόοδο ορισμένων σχεδίων, όμως «υπάρχει ένα ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα», ειδικά μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που συνήφθη με τους θεσμούς τον Αύγουστο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιτσιράγκος.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους», τόνισε πάντως ο ίδιος.


σχετικα αρθρα