Το μαρτύριο της σταγόνας, με την δόση των δανειστών και ο εφιάλτης των άδειων δημόσιων ταμείων έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι το τέλος του έτους να απαιτούν άμεση εισροή χρημάτων.

Τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης του Οκτωβρίου (1 δισ. για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων) δεν φαίνεται πως θα εκταμιευθούν μέσα στο μήνα, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο newpost, με τις πληρωμές να «τρέχουν».

Την 1η Νοεμβρίου το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει τόκους 174 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα δύσκολα όμως να έρχονται τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στις 7 του μήνα 298 εκατ. ευρώ, στις 16 Δεκεμβρίου 560 εκατ. ευρώ και την 21η Δεκεμβρίου 336 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης με τα κρατικά ταμεία είναι το φλέγον ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία τελικά θα δοθούν με καθυστέρηση στις 5 Νοεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης είχε δηλώσει πως η καθυστέρηση σχετίζεται με τη δόση των 2 δισ. ευρώ, η οποια αναμενόταν από την προηγούμενη εβδομάδα, με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» να σημειώνει ότι τα 225 εκατ. ευρώ συμπλήρωσαν τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 13 Οκτωβρίου.

Την εξίσωση κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τα πενιχρά δημόσια έσοδα, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφού καταγράφηκε «τρύπα» 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. 

Η εκταμίευση της δόσης και τα έσοδα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για ακόμα μία φορά οι φορολογούμενοι, καλούνται να σώσουν την παρτίδα...