Μηδενικός πληθωρισμός (0,0%) αναμένεται στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015 (-0,1%), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της νομισματικής ένωσης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και o καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (1,5%, σε σύγκριση με 1,4% το Σεπτέμβριο), ενώ ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (1,3%, σε σύγκριση με 1,2% το Σεπτέμβριο ), ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,4%, σε σύγκριση με 0,3% το Σεπτέμβριο) και της ενέργειας (-8,7%, σε σύγκριση με -8,9% το Σεπτέμβριο).

Η ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επιβράδυνση είναι έκδηλη. «Η ανάπτυξη εν τέλει επιταχύνεται, αλλά ο πληθωρισμός…. εκεί υπάρχουν ακόμα μεγάλοι κίνδυνοι» προειδοποίησε χθες ο Έρκι Λιικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η τράπεζα εξετάζει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και ότι θα αποφασίσει για το θέμα αυτό όταν θα λάβει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του επιτελείου της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο.