current views are: 8

30 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση12:40

Πώς θα σωθούν οι καταθέσεις μας στις τράπεζες – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο εισάγεται το απογευμα στις επιτροπες και αυριο το πρωι στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντως και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μεχρι αυριο Σαββατο το βραδυ. 

Δημοσίευση 12:40’
αρθρο-newpost

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο εισάγεται το απογευμα στις επιτροπες και αυριο το πρωι στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντως και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μεχρι αυριο Σαββατο το βραδυ. 

Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το  οποίο εισάγεται το απόγευμα στις επιτροπές και αύριο το πρωί στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντως και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι αύριο Σάββατο το βράδυ.

Παράλληλα οι επιτροπές σηζητουν απο σήμερα και το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με την κανονική νομοθεσία. 

Όλες οι δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις τραπεζες θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ώστε να αποφευχθεί ένα πρωτοχρονιάτικο bail in στις καταθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD. Η οδηγία αυτή θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενω στις υπολοιπες χωρες ισχυει απο 1η Ιανουαριου του 2015.

Με την ανακεφαλαιοποίηση η κυβέρνηση προσμένει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά αναμένεται και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του.

Ταυτόχρονα δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ. Η ελληνική πλευρά βεβαια δεν ειναι με το ΤΧΣ που ελεγχεται οληρως απο τους θεςμους και έχει εκφράσει διαφωνίες σχετικά με την αμοιβή των στελεχών αλλά και την ασυλία τους. Με το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, από διεθνή επιτροπή, στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό «εργαλείο» που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τα ομόλογα τύπου Coco’s [Contingent Convertible Bonds], που προκειται για «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία δίνουν υψηλή απόδοση και μπορούν να μετατραπούν σε κοινή μετοχή με δικαίωμα ψήφου όταν η τιμή της μετοχής της τράπεζας που τα εξέδωσε φθάσει σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ταυτόχρονα το Σάββατο από τη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τα σενάρια 24 ώρες πριν είναι δύο: το καλό και το κακό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο καλό σενάριο, είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αν δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό η τράπεζα θα μπει σε προβλήματα. Ωστόσο καμια ελληνική τράπεζα δεν φαίνεται να κινδυνεύει στο παραμικρό.  Τα χρήματα που εχει τοποθετήσει το δημόσιο στις τράπεζες θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου που θα ανήκουν στο δημόσιο. (Στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση οι μετοχές που απέκτησε το δημόσιο μέσω της ίδιας διαδικασίας δεν είχαν κανένα δικαίωμα ψήφου).


σχετικα αρθρα