Ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. 

Ειδικότερα οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε  στις 86,5 μονάδες από 83,1 μονάδες του Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης, η μεγαλύτερη μηνιαία θετική μεταβολή σημειώθηκε στους τομείς του λιανικού εμπορίου (+4,7 μονάδες δείκτη) και των καταναλωτών (+4,6 μονάδες δείκτη).

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι τράπεζας, παρά τη βελτίωση των τελευταίων δύο μηνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε επίπεδα χαμηλά και παρόμοια με εκείνα του Δεκεμβρίου 2012 (86,8 μονάδες δείκτη).

«Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2015 αντικατοπτρίζει ένα αρχικό στάδιο ομαλοποίησης - σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας εν συγκρίσει κυρίως με το “θυελλώδη” μήνα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015», αναφέρεται στο δελτίο.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι πιθανοί ερμηνευτικοί παράγοντες αυτής της μεταβολής είναι: πρώτον, η επίτευξη - υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές για το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δεύτερον, η σταδιακή προσαρμογή των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες συναλλαγών λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τρίτον, η μερική άρση της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.