Στις επιπτώσεις των capital controls στέκεται η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, που τονίζει πως δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για ευρύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος. 

«Όσο όμως κυριαρχεί ανάμεσα στους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες ο φόβος να πέσουν θύματα οικονομικής απάτης ή άλλων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, τόσο θα παραμένει χαμηλή η ανάπτυξη διαδικτυακών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στη συνάντηση που διοργανώνουν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την προστασία από την απάτη μέσω πιστωτικών καρτών.

Χρειάζεται, ως εκ τούτου, συνέχισε ο ίδιος, να εντατικοποιηθούν οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσει την ετοιμότητα και τη διασυνοριακή συνεργασία στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων της Ένωσης και των κρατών μελών με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων στο Διαδίκτυο. Επίσης, χαρακτήρισε κρίσιμο η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας να υιοθετήσει πρακτικές διαχείρισης κινδύνου, ώστε να ενημερώνει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πολίτες για μείζονα περιστατικά ασφάλειας.

Σχετικά με ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος, ανέφερε για παράδειγμα ότι τον Ιούλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς, η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 χρεωστικές κάρτες, περισσότερες από όσες είχε εκδώσει συνολικά το 2014, Η Εθνική Τράπεζα, το ίδιο διάστημα, εξέδωσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες. Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, συνέχισε ο ίδιος, ότι από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Ακόμη, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι είναι ένα θετικό μήνυμα από τη Κομισιόν ότι ο επίτροπος Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Τζόναθαν Χιλ τοποθετήθηκε θετικά ως προς τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία της τοποθέτησης τερματικών συσκευών POS σε επιχειρήσεις.