Ανακοινώνονται σε λίγες ώρες τα stress tests των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, γεγονός που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην οικονομία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, τα stress test δεν κρύβουν εκπλήξεις, καθώς μόνο μια από τις τέσσερις τράπεζες θα χρειαστεί αρκετά κεφάλαια-που σε κάθε περίπτωση μπορούν να καλυφθούν- ενώ μια ακόμη τράπεζα ίσως να μην χρειαστεί και καθόλου. Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμάται, οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο του stress test θα είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, οι τράπεζες έχουν διορία δέκα ημέρες για να αναζητήσουν από τους ιδιώτες τα κεφάλαια και να προχωρήσουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να εξαντλήσει το δεκαήμερο, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ενημερωθεί και γνωρίζουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των stress tests (στις 11.30), θα τίθεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο πέρασε χθες με ευρεία πλειοψηφία από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής. 

Όπως ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθ' αυτή την ανακεφαλαιοποίηση, , όπως ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες, καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco's, θα καθοριστούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, την Κυριακή.

Με ορίζοντα το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά».