Ανακούφιση επικρατεί στο Βερολίνο για τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών.

«Είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών» δήλωσε στην Handelsblatt o υφυπουργός Οικονομικών (CDU) Γενς Σπαν, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

«Αυτές (σσ: οι κεφαλαιακές ελλείψεις) κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχαμε φοβηθεί», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, εξίσου κομβικής σημασίας θεωρούν οι αναλυτές από εδώ και στο εξής τη δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων κάλυψης των αναγκών από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι μάλιστα υποχρεωμένες να ανακοινώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης, με καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου.

Κομβικής σημασίας ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών

Σύμφωνα με την ελβετική Neue Zurcher Zeitung και το γερμανικό πρακτορείο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε πέρα από ανακούφιση και «κινητικότητα» στην πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το dpa, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να προστρέξουν σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Στους ιδιώτες επενδυτές έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα και η ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι αυτοί θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με ειδικούς, τους οποίους επικαλείται το dpa, στη νέα φάση που εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να συμμετάσχουν και αμερικανικά hedge funds, που θα είναι πρόθυμα να αναλάβουν μέρος των κινδύνων.