current views are: 5

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:06

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια – Τέσσερις οι λύσεις για τους δανειολήπτες

Ρυθμίσεις – εξπρές ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με οδηγία στις εμπορικές τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη. 

Δημοσίευση 10:06’
αρθρο-newpost

Ρυθμίσεις – εξπρές ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με οδηγία στις εμπορικές τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη. 

Ρυθμίσεις – εξπρές ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με οδηγία στις εμπορικές τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να τονίζει ότι θα υπάρξει λύση έως τέλος του έτους.

Στόχος της ΤτΕ είναι να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται πλέον σε 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ήδη η BlackRock έχει ολοκληρώσει τη «χαρτογράφηση» όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από σήμερα και έως το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει στο χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να «ανακτήσει» στεγαστικά, επιχειρηματικά  και καταναλωτικά δάνεια και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητά της να πιάνει το στόχο αυτό.

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, οι τράπεζες ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καλύπτονται τα κεφαλαιακά κενά, που θα προκύπτουν από την αύξηση των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια.

Οι ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών είναι:

  1. Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.
  2. Πληρωμή ενός μέρους του δανείου και «πάγωμα» του υπολοίπου για διάστημα που θα συμφωνηθεί, έως πέντε ή και δέκα χρόνια.
  3. Επιμήκυνση του δανείου πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη, ακόμα και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή κληρονόμους του δανειολήπτη.
  4. Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου εκ μέρους του δανειολήπτη. Ουσιαστικά δηλαδή ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι, αλλά θα μπορεί να παραμένει πληρώνοντας ενοίκιο.

σχετικα αρθρα