«Φτωχοί» είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας οι αγρότες  ενώ η συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά το «σκανάρισμα» το οποίο έκανε στα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν τον περασμένο χρόνο   532.917 αγρότες,  που αναμφιβόλως  έχουν μπει στο «στόχαστρο» του Μνημονίου.    

Πιο συγκεκριμένα με βάση αυτά τα στοιχεία που σκοπίμως διοχετεύθηκαν προς τα έξω:     

  • Εισόδημα έως 5.000 ευρώ δήλωσαν 9 στους 10 αγρότες ή 466.574 ενώ το ποσό που πλήρωσαν στην εφορία ο κάθε ένας από αυτούς δεν ξεπέρασε τα 350 ευρώ.
  • Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί με συντελεστή 13% είναι 1,34 δισ. ευρώ.
  • Το μέσο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης είναι 2.518 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 349,81 ευρώ
  • Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν είναι 4.87 δισ. ευρώ
  • Μηδενικό εισόδημα ή ζημιές δήλωσαν 104.768 αγρότες.
  • Οι πλούσιοι αγρότες, δηλαδή αυτού που δήλωσαν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 5.733 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι χθες το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να «ξεψαχνίσει» μόνο τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και όχι άλλων επαγγελματικών ομάδων για τις οποίες έχει τεκμηριωθεί ότι ρέπουν προς την φοροδιαφυγή. 

Και αυτό γιατί το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη φορολογία εισοδήματος στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στους αγρότες και εικάζεται ότι με τα στοιχεία αυτά θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη αύξησης της φορολογίας τους.