Σε τυχερά παιχνίδια και αδήλωτα κεφάλαια όπου και αν αυτά βρίσκονται, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση για τα ισοδύναμα από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και για μια σειρά αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μάτι» του οικονομικού επιτελείου έχει μπει το «ΚΙΝΟ» του ΟΠΑΠ. Τα έσοδα από αυτό το παιγνίδι έφτασαν το 2014 τα 2 δις. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τις εισπράξεις που είχε ο ίδιος Οργανισμός από το «Πάμε Στοίχημα» οι οποίες ανήλθαν σε 1,52 δις. ευρώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η επιβολή ενός φόρου 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη παιγνιδιού, που σήμερα κοστίζει μισό ευρώ (0,50 ευρώ) και μετά το νέο «χαράτσι» θα αυξηθεί στα 0,55 ευρώ. Με δεδομένο ότι το 2014 παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες το ποσό που αναλογεί στα κρατικά ταμεία μετά την φορολόγηση φθάνει τα 225 εκατ. ευρώ. 

Όμως, η φορολόγηση του «ΚΙΝΟ» δεν είναι ένα απλό θέμα για την κυβέρνηση από την στιγμή που ο ΟΠΑΠ έχει ιδιωτικοποιηθεί και δεν αποτελεί πια κρατικό «μαγαζί». Από το Μάιο του 2013 το ποσοστό του Δημοσίου (33%) πέρασε έναντι ποσού 652 εκατ. ευρώ στο ελληνο -τσεχικό fund  Emma Delta στο οποίο «στεγάζονται» ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc και ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης. Κατόπιν τούτου υπάρχουν μια σειρά από νομικά ζητήματα που για την ώρα στέκονται εμπόδιο ως προς την επιβολή του μέτρου που πιθανότατα αντιβαίνει στην σύμβαση που έχει υπογράψει το δημόσιο με την κοινοπραξία.       

Τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία ομάδα συμβούλων.  Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τις ισοδύναμες παρεμβάσεις του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και των εισπράξεων των 300 εκατ. ευρώ που απαιτεί το μνημονιακό μέτρο. 

Εκτός από το «ΚΙΝΟ» άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρεάτων από το 13% στο 23% ή σε κάποια «ελιτίστικα»  επεξεργασμένα προϊόντα. Τα είδη κρεάτων που παίζουν ως «φαβορί» για την αύξηση του ΦΠΑ είναι αυτά από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο, μοσχάρι και φυσικά αυτά που προέρχονται από κυνήγι. 

Το βόειο κρέας πάντως, μπαίνει και βγαίνει από αυτή τη «λίστα» από τη στιγμή που η κυβέρνηση διστάζει και δεν θέλει με τίποτα να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ φοβούμενη τις αντιδράσεις από το μέτρο και το πλήγμα που θα υποστούν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές. Και να ήταν η μοναδική πληγή. 

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα εισάγει σε ποσοστό πάνω από το 75% των βόειων κρεάτων που καταναλώνει από την Γαλλία τότε η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ένα λόγος να διαταραχθούν οι σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, το οποίο ανήμερα τη επίσκεψης του Επιτρόπου δημοσιονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, θα μάθει ότι ακριβαίνει το προϊόν. Οπότε θα πέσει και η κατανάλωση άρα και οι εξαγωγές των 200 εκατ. ευρώ  το χρόνο που κάνει η Γαλλία σε βοοειδή προς την χώρα μας. 

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος αυτό θα κατατεθεί με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος και θα δίνει φορολογική αμνηστία   στα κεφάλαια που είναι «παρκαρισμένα» σε τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα πατάει πάνω στο σ’ αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη, που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Μάιο και άνοιγε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων. 

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται αυστηρότατες κυρώσεις για εκείνους που δεν θα προχωρήσουν στην εθελοντική αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων τους. Από την άλλη, το νομοσχέδιο δεν θα δίνει άφεση αμαρτιών σε φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα οποία ο νόμος προβλέπει βαριές καμπάνες και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές νομιμοποίησης του αδήλωτου χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής σενάρια: 

1) Να υπάρξει κοινός συντελεστής κοντά στο 15% του εφάπαξ φόρου για το σύνολο του ποσού που βρίσκεται αδήλωτο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό (τράπεζες, θυρίδες, σεντούκια). 

2) Σε όσους έχουν «φυγαδεύσει» χρήματα στο εξωτερικό και επιθυμούν να τα διατηρήσουν εκτός συνόρων ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος και θα κυμαίνεται μεταξύ 18%-20%. 

Πρόκειται για μια κίνηση που στην παρούσα φάση, εφόσον έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό, θα λειτουργήσει σαν μια δεύτερη «ανακεφαλαιοποίηση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει από τα stress tests.