Ποσό ύψους μέχρι 10 δισ. ευρώ υπολογίζει πως θα δώσει η ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά τα αποτελέσματα των stress test. 

Σημειώνεται πως στο βασικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές 14,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το συνολικό ύψος του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση.

«Φαίνεται ότι... από τον φάκελο των 25 δισεκατομμυρίων... τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ESM (σ.σ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) μάλλον θα αρκέσουν», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και συνέχισε:

Δοθέντων των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης αποτίμησης (των αναγκών των ελληνικών τραπεζών για κεφάλαια από την ΕΚΤ) δεν νομίζω ότι κανένας θα πάθει εμμονή με αυτό... ως την 15η Νοεμβρίου, διότι όπως προκύπτει, τα 10 δισεκατομμύρια αρκούν για την ώρα.

Η εκταμίευση των υπολοίπων 15 δισ. ευρώ, που τώρα θεωρείται απίθανο να χρειαστεί, συνδέεται με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και την πρώτη αξιολόγηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο στην διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα τη Δευτέρα.

Το Eurogroup είχε συμφωνήσει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν όχι αργότερα από την 15η Νοεμβρίου. Πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν αδύνατη την τήρηση αυτής της προθεσμίας, λόγω καθυστερήσεων που έχουν καταγραφεί, επομένως εάν η Αθήνα χρειαζόταν να αντλήσει τα εναπομείναντα 15 δικ. ευρώ μπορεί να μην ήταν σε θέση να το πράξει.

Τα όποια επιπλέον κεφάλαια χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από ζημίες που θα επιβληθούν σε υπάρχοντες μετόχους και ομολογιούχους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

«Θα χρειαστεί, βάσει των περισσότερων σεναρίων, μια συμβολή από τους μεγάλους ομολογιούχους», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημείωσε πάντως ότι το μέγεθος αυτής της συμβολής, εάν απαιτηθεί, θα εξαρτηθεί από πολλούς και διάφορους παράγοντες στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής, την Κυριακή εκπρόσωπος του ESM είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να απαιτηθούν λιγότερα κονδύλια από τα 86 δισ. ευρώ του πακέτου προς την Ελλάδα.