current views are: 5

5 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:52

Με διεθνή διαγωνισμό ο διάδοχος της Αικατερίνης Σαββαΐδου

Ετοιμες είναι οι προκηρύξεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμη και με διεθνή διαγωνισμό τον αντικαταστάτη της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Δημοσίευση 09:52’
αρθρο-newpost

Ετοιμες είναι οι προκηρύξεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμη και με διεθνή διαγωνισμό τον αντικαταστάτη της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ετοιμες είναι οι προκηρύξεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμη και με διεθνή διαγωνισμό τον αντικαταστάτη της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο διαγωνισμοί θα βγουν ταυτόχρονα στον «αέρα» και μάλιστα πολύ σύντομα –«από ώρα σε ώρα» λένε οι αρμόδιες πηγές– μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι πιστωτές ότι η Αθήνα έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά με τη στελέχωση «κομβικών» θέσεων στο Δημόσιο. 

Οι θεσμοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι καίριες θέσεις στο Δημόσιο, όπως αυτή στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, που δεν έχει τίποτα να… ζηλέψει από το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών, παραμένει «ακέφαλη» εδώ και δύο βδομάδες. 

Ετσι, ένα εικοσιτετράωρο μετά την αναχώρηση του Γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί –και των παρατηρήσεων που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα στέλνοντας μήνυμα ότι η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου– η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει τα «κενά» των προσώπων που υπάρχουν στις ανεξάρτητες Αρχές και στα υπόλοιπα διευθυντικά «πόστα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και την υπόδειξη των δανειστών, θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να βρει υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς που θα είναι ταυτόχρονα και μάνατζερ. Ουσιαστικά έτσι απευθύνει πρόσκληση και στους Ελληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και έχουν την εμπειρία και τα προσόντα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της θέσης. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποκλείει την πλήρωση της θέσης από αλλοδαπό εμπειρογνώμονα, αφού, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, «ο διάδοχος της Αικατερίνης Σαββαΐδου πρέπει να συμφωνεί και με την πολιτική της κυβέρνησης». Το θέμα είναι αν τα πρόσωπα τα οποία θα υπογράψουν σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο θα τύχουν της ασυλίας που προϋποθέτουν οι ανεξάρτητες αυτές Αρχές. 

Επίσης, ο διαγωνισμός θα συνοδευτεί και με αλλαγή του σχετικού νόμου για τον τρόπο λειτουργίας της ΓΓΔΕ με τον γενικό γραμματέα να μετονομάζεται διοικητής, ενώ ένα ακόμη σημείο που παραμένει γκρίζο είναι εάν ο νέος επικεφαλής θα λογοδοτεί για το έργο του στον υπουργό Οικονομικών, από τη στιγμή που οι δανειστές έχουν ζητήσει την πλήρη ανεξαρτησία και εντάσσεται στο «πακέτο» με τα άλλα προαπαιτούμενα. 

Αναλυτικότερα, οι δύο προκηρύξεις που θα βγουν σύντομα στον «αέρα» θα αφορούν:

1.            Πλήρωση της θέσης του επικεφαλής της γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Ο διαγωνισμός θα συνοδευτεί και με αλλαγή του σχετικού νόμου για τον τρόπο λειτουργίας της ΓΓΔΕ, με τον γενικό γραμματέα να μετονομάζεται διοικητής. Ο διάδοχος της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα είναι η Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει ως αποστολή τη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αποτελεσματικότερη και πιο αποδοτική λειτουργία των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Η αρχή –και ο διοικητής της– εποπτεύεται ως προ τη λειτουργία και τη δράση της από τον υπουργό Οικονομικών και συντάσσει ετήσια έκθεση στην οποία καταγράφει το έργο και τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής δράσης της σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό και προγράμματα δράσης που έχει καταρτίσει. Η έκθεση της Αρχής υποβάλλεται τον μήνα Μάιο κάθε έτους στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στον υπουργό Οικονομικών και κοινοποιείται στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
2.            Κάλυψη των θέσεων του Δημοσιονομικού Συμβουλίου το οποίο ενεργοποιείται από την 31η Δεκεμβρίου 2015. Η δημιουργία του είχε θεσμοθετηθεί από την άνοιξη του 2014 και, επειδή έμεινε στα χαρτιά, οι δανειστές το έβαλαν στα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ. Σκοπός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να ενεργεί ως ανεξάρτητο παρατηρητήριο, υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη μιας πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα. Για τον σκοπό αυτό, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, να παρακολουθεί αμερόληπτα την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών. Επίσης, θα παρεμβαίνει και θα διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική. 

Εν τω μεταξύ, τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο παρέχει τη δυνατότητα στον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων για τη διενέργεια ελέγχων με άλλα κριτήρια τα οποία θα καθορίζονται από τον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης χωρίς να δημοσιοποιούνται. 

Μέχρι σήμερα, όλοι οι έλεγχοι προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια γίνονταν με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και χωρίς, μάλιστα, να εμπλέκεται ως προς την επιλογή των υποθέσεων ο γενικός γραμματέας. 

Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι:

«η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα γίνεται με αποφάσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον γενικό γραμματέα και δεν δημοσιοποιούνται». 

Επίσης, «με απόφαση του ΓΓΔΕ, η οποία εκδίδεται έως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, καθορίζεται ο αριθμός των μερικών ή και πλήρων ελέγχων που θα διενεργούνται εντός του επόμενου έτους κατά προτεραιότητα με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια».


σχετικα αρθρα