Νέες μειώσεις περιμένουν από τον καινούριο χρόνο κάποιες από τις πιο πολυπληθείς κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου, όπως των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, τους ένστολους και τις ειδικές κατηγορίες, καθώς οι δανειστές απαιτούν ξανά περικοπές εδώ και τώρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, οι θεσμοί αναζητούν εκ νέου τρόπο για να περικόψουν συντάξεις που θεωρούν υψηλές και αυτή τη φορά βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και συνταξιούχους... εικοσαετίας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ -Ενωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους -Αλέξης Μητρόπουλος, οι δανειστές έχουν ζητήσει αναδρομικό επαναυπολογισμό μέρους κατοχυρωμένων εδώ και δύο δεκαετίες συντάξεων, με αποτέλεσμα κι άλλες περικοπές που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 20%.

Αυτή η νέα διάταξη αναμένεται να είναι μέσα στα προαπαιτούμενα για το συνταξιοδοτικό που θα ψηφιστούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Τρία θα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ τα κριτήρια που θα καθορίσουν τη μείωση της σύνταξης και το ποιους τελικά θα αγγίξει αυτή η νέα διάταξη. 

  • Το όριο χρονικής εξόδου των εν λόγω υπαλλήλων στην σύνταξη, που συνδέεται με τη ρήτρα ηλικίας.
  • Ο χρόνος πλήρωσης ενσήμων.
  • Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης ανάλογα με τους τελευταίους μισθούς των συνταξιούχων. 

Ουσιαστικά, αυτή η νέα μεταρρύθμιση θέλει να ''πιάσει'' αυτούς που έχουν πληρώσει λίγες σχετικά εισφορές σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν τώρα ως σύνταξη, ενώ συνιστά και έμμεση αποθάρρυνση για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι νέες περικοπές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμανθούν από 12-20% και θα πλήξουν ιδιαίτερα τους συνταξιούχους ΔΕΗ-ΟΤΕ, αλλά και τους ένστολους.  

To θετικό, πάντως, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν θα περικοπούν αναδρομικά, αλλά από την έναρξη ισχύος της απόφασης.