Για προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βγει στις αγορές μέσα στο 2016 κάνουν λόγο οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, μία κίνηση που όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι FT αναφέρουν πως το κλίμα για τη χώρα έγινε καλύτερο έπειτα από τη συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές τον Ιούλιο και τώρα άρχισαν οι προετοιμασίες για την έξοδο στις αγορές η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. 

«Δεν θα είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο (σ.σ. του 2016)» ανέφερε πηγή με γνώση τις κατάστασης που πρόσθεσε πως «θα εξαρτηθεί από μία αλυσίδα θετικών γεγονότων, ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». 

Εάν η Αθήνα καταφέρει να πουλήσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2016, θα πρόκειται για μία αξιοσημείωτη στροφή έπειτα από ένα χρόνο με ύφεση και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων σχολιάζουν οι FT.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν τον Ιούλιο του 2014 όταν και δανείστηκε 1,5 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,5%. 

Επικαλούμενοι τραπεζική πηγή, οι FT αναφέρουν πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση και οι αλλαγές στη διοίκηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που επενδυτές αντιμετωπίζουν τη χώρα. 

«Όταν φύγει από τη μέση η πρώτη αξιολόγηση, οι αγορές θα είναι αρκετά θετικές απέναντι στην Ελλάδα. Ενδεχομένως να δούμε και μία επανάληψη του 2014 – οι τράπεζες να εκδίδουν χρέος, και έπειτα να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση». 

Πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος, ανέφερε ότι μία επιστροφή στις αγορές το πρώτο μισό του 2016 δεν είναι βεβιασμένη κίνηση, ωστόσο πρόσθεσε πως μένουν πολλά να γίνουν προτού οριστεί η ακριβής ημερομηνία

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση», είπε και συνέχισε: 

Όταν τελειώσουν όλα αυτά, ανοίγει η πόρτα για την ΕΚΤ ώστε να επανεισάγει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εκδώσει καινούργιο χρέος. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς για την ημερομηνία.