Ξανά στη δημοσιότητα έρχεται το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η νέα προθεσμία που είχε δοθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με την μεταβολή του φορολογικού συντελεστή από τις επιχειρήσεις. 

Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μια κινητικότητα σε σχέση με το ζήτημα και όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση θα κατέληγε στην φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών, εν τούτοις, τίποτα ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά ξανά η αντίστροφη μέτρηση και η αγωνία για χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις, καθώς αν τελικά και η πρόταση για την φορολόγηση του τζόγου πέσει στο κενό, θα κληθούν κοντά στα Χριστούγεννα να πληρώσουν επιπρόσθετα σχεδόν το 1/5 από αυτά που δίνουν για δίδακτρα.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ένωσης ιδρυτών ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης:

Είμαστε ακόμα σε στάση αναμονής καθώς λήγει την Δευτέρα η νέα παράταση για την μεταβολή του ΦΠΑ. Απ' όσο ξέρω κανένα σχολείο δεν έχει βάλει ΦΠΑ και κάποια πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, έχουν ακυρωθεί. Υπάρχει διάχυτη αγωνία τόσο ανάμεσα στους συναδέλφους, όσο και ανάμεσα στους γονείς, αλλά κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τίποτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυραιλίδη, πάνω από 800.000 οικογένειες αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης, μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, φροντιστήρια και διάφορες σχολές, ενώ η πρόταση της Ένωσης για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει πέσει στο κενό.

Εξάλλου, στελέχη της αγοράς των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων επισημαίνουν ότι η τόση καθυστέρηση από μέρους της κυβέρνησης ίσως να συντελέσει τελικά και σε... εγκλωβισμό των γονιών, αν τελικά αποφασιστεί ότι θα επιβληθεί. 

Όπως τονίζουν: «Ποιος γονιός θα πάρει το παιδί του από το σχολείο στα μέσα της χρονιάς ; Είναι σαν ψυχολογικός εκβιασμός». 

Σιγή ιχθύος, πάντως, τηρούν τα στελέχη της Διεύθυνσης ΦΠΑ, παραπέμποντας στην... κυβέρνηση. 

«Δεν υπάρχει κάτι καινούριο πέρα από την απόφαση που ήδη γνωρίζετε» υπογραμμίζει στο Newpost η Διεθύντρια της διεύθυνσης ΦΠΑ Α. Σταυροπούλου. 

«Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου είναι η παράταση και μέχρι τις 23 του μήνα η υποβολή των συμπληρωματικών στοιχείων. Πέραν τούτου ουδεν. Η κυβέρνηση κάνει αγώνα για τα ισοδύναμα, αλλά δεν γνωρίζουμε καθόλου πότε και αν θα αλλάξει η απόφαση. Μπορεί να γίνει και σε μία ώρα η διάταξη αν βρεθούν τα ισοδύναμα».