Τη θέση του ότι δεν είναι αναγκαία η ονομαστική απομείωση του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωβουλής.

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως ένα «κούρεμα» δεν είναι επί τάπητος και σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ζητάει ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

«Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τα δάνεια που έλαβε από τον ESM και τον EFSF. Έχουμε παράσχει περίπου 143 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το 45% του ελληνικού χρέους, και τα δώσαμε με πολύ ευνοϊκούς όρους» είπε και συνέχισε: 

Αυτά τα δάνεια έχουν κατά μέσο όρο περίοδο ωρίμανσης 32 χρόνια και πολύ μικρό επιτόκιο, περίπου 1%. 

«Αυτοί οι γενναιόδωροι όροι έχουν ελαφρύνει την Ελλάδα από τεράστια ποσά που θα έπρεπε να δίνει κάθε χρόνο. Αυτά τα κέρδη, είναι τόσο ουσιώδη που μπορούν να συγκριθούν με τις επιπτώσεις ενός “κουρέματος”» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτό ανέρχεται στο ύψος του 50%. 

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο ESM θα βελτιώσει περαιτέρω τους όρους εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Για παράδειγμα μπορούμε να επεκτείνουμε τις ωριμάνσεις (...) Τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα αποφασίσουν εάν θα αρχίσουν συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως ήδη η εξυπηρέτηση χρέους της Ελλάδας με όρους ΑΕΠ είναι μικρότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεν υπάρχουν πληρωμές μέχρι το 2023».