Προσπάθειες να περάσει νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια κατά τον χρόνο που πραγματικά εισπράττονται καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών μετά την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σχετικές προτάσεις έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ωστόσο όπως όλα δείχνουν τελικά δύσκολα θα περάσουν αφού για να μη φορολογηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοίκια που δεν εισέπραξαν απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Βάσει διατάξεων του ΚΦΣ έχει τεθεί γενικός κανόνας για τη φορολόγηση κάθε μορφής εισοδημάτων με βάση το σύστημα της δεδουλευμένης βάσης, δηλαδή κατά τον χρόνο όπου ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ παραμένει σε εκκρεμότητα και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια (από το 11% στο 13% και από το 33% στο 35%) και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές που θα οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το Μνημόνιο.