Παράλληλα με την κύρια διαπραγμάτευση σχετικά με τα ανοιχτά θέματα για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου με το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό το οποίο πρόκειται να έρθει στη Βουλή στα τέλη του μήνα. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία δύο ταμείων: Το ένα θα αφορά στην κύρια και το άλλο την επικουρική ασφάλιση. Παράλληλα, συζητούνται μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός των ορίων ηλικίας τα οποία ως γνωστόν έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επανυπολογιστούν οι συντάξεις  ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 65 έτη να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία, όπου και θα λάβουν το πλήρες ποσό.  Για το θέμα, έβγαλε διάψευση ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Φράγκος, τονίζοντας -ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών- ουδέποτε αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το μέτρο αυτό θα αφορά όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη στα πλαίσια του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου οι περικοπές να είναι μεγαλύτερες σε όσους βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη ή θα εφαρμοστεί και για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.