Παράθυρο για χαλάρωση της λιτότητας αφήνει εμμέσως η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε ανάρτησή της στο προσωπικό της ιστολόγιο αναλύει τις σκέψεις της για την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη

Η άμεση προτεραιότητα κατά τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η βοήθεια των προσφύγων οι οποίοι «επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος», με  καλύτερη πρόσβαση σε στέγαση, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. 

Στη συνέχεια αναφέρεται στις χώρες υποδοχής κάνοντας μία έμμεση αναφορά και στην Ελλάδα. «Πολλές εξ αυτών καλωσόρισαν τους πρόσφυγες, ωστόσο έφτασαν τα όρια των δυνατοτήτων τους» αναφέρει και προσθέτει: 

Για να στηριχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αυτές οι χώρες θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για χαλάρωση της λιτότητας λέγοντας πως το ΔΝΤ στην Ιορδανία – χώρα που δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία- αναπροσάρμοσε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. 

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του ΔΝΤ, οι χώρες που δέχτηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων θα πρέπει να επαινεθούν, αλλά σημειώνει πως «οι πιο ανεπτυγμένες εξ αυτών θα πρέπει να δουν πως θα μπορούσαν δεχθούν ακόμη περισσότερους». 

Αφού εξηγεί τα πλεονεκτήματα της υποδοχής των προσφύγων – όπως η αύξηση του εργατικού δυναμικού, οι περαιτέρω επενδύσεις και η ενίσχυση της ανάπτυξης – καταθέτει ορισμένες προτάσεις: 

  • Πρώτον, η ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας ώστε να απορροφηθούν οι πρόσφυγες. Αυτό θα γίνει κατά την ίδια εάν τους δοθεί η δυνατότητα να ψάχνουν για δουλειά αμέσως μόλις φτάνουν στη χώρα υποδοχής.
  • Δεύτερο, η παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. 
  • Τρίτον, η αναγνώριση των ικανοτήτων τους. 
  • Τέταρτον, η ενίσχυση των προσφύγων που φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. 

Ανάλογους προβληματισμούς έθεσε ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μόρις Όμπσφελντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Ανησυχώ για την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη ως προς την ολοκλήρωση των αγορών. Ένας βασικός παράγοντας είναι η προσφυγική κρίση, η οποία δημιουργεί μεγάλη πίεση στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και της κινητικότητας των εργαζομένων.