Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, καθώς όπως όλα δείχνουν σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τα κριτήρια για την προστασία των πρώτων κατοικιών από τους πλειστηριασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν την απαισιοδοξία τους, για τον τρόπο που διαμορφώνεται η κατάσταση, καθώς επισημαίνουν, πως ό,τι και αν τελικά αποφασιστεί από τους θεσμούς και την κυβέρνηση οι λιγότεροι προστατευμένοι θα είναι οι δανειολήπτες και αυτοί οι τράπεζες. 

''Από το 1.000.000 δανειολήπτες, οι 300.000 αφορούν τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια'' λέει ο κ. Ευάγγελος Κρητικός, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Ελλάδος. ΄΄Ολοι είναι σε στάση αναμονής, αλλά γενικώς δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία΄΄ τονίζει. 

Ο ίδιος συνεχίζει: 

Αν λάβουμε υπόψη ότι τα μέλη του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έξι τροικανοί, ένας από την ΕΚΤ και μόνο δύο έλληνες, δεν αναμένεται να βρεθεί λύση συμβατή με τα ελληνικά δεδομένα. 

Ο,τι θα αποφασιστεί θα είναι σε βάρος των δανειοληπτών και υπέρ των τραπεζών. Πρόκειται για μη ρεαλιστικές προτάσεις κατά την γνώμη μου, που τελικά δεν θα προστατεύσουν ούτε το 40% των δανειοληπτών που ευελπιστεί η κυβέρνηση

Ο κ. Κρητικός βιώνει καθημερινά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και από την ανθρώπινη πλευρά του και μιλά για τα 400-500 τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά και μιλά για το 30% των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

«Έρχονται στο γραφείο και ουρλιάζουν. Μιλάμε για χαοτική κατάσταση. Γιαυτή την ανθρώπινη διάσταση της κατάστασης πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι από την πολιτεία».

Για πρόβλημα που αγγίζει όλη την Ελλάδα και πρέπει να βρει συγκεκριμένες λύσεις μιλά ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ελλάδος Δημήτρης Μπινιάρης, ο οποίος τονίζει ότι πλέον υπάρχει μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στους δανειολήπτες, που δεν ελπίζουν σε λύση, με κάποιους από αυτούς να μην πληρώνουν... εσκεμμένα τα δάνειά τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αξία των ακινήτων τους έχει μειωθεί στο 1/3.

«Είναι πολλοί δανειολήπτες που βλέποντας το ακίνητο που είχαν αγοράσει 200.000 ευρώ να το πληρώνουν 300.000, προτιμούν να τους το πάρει η τράπεζα. Είναι τόσο απλό πλέον το ζήτημα. Γιατί να πληρώνεις μια ζωή, όταν μπορείς να βρεις πλέον ακίνητα στο μισό της αξίας που έχουν πάρει αυτό το οποίο χρωστάνε»;

Την νομική διάσταση του θέματος δίνει ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος με εξειδίκευση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, το ζήτημα είναι έντονο τόσο στην επαρχία όσο και στην Αθήνα, όπου πλήττονται άτομα που έχουν αγοράσει σπίτια σε συνοικίες με χαμηλό συντελεστή και στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι αυτοί που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα, να μειώνεται στο μισό και τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, που δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν. 

Ο κ. Αναστασόπουλος μιλά για και για μεγάλη ευθύνη των τραπεζων, κάνοντας λόγο για έλλειψη ευελιξίας όταν έπρεπε.

«Οι ίδιες οι τράπεζες οδήγησαν στο να φτάσουν τα δάνεια στο κόκκινο, καθώς δεν μπόρεσαν ή άργησαν να προσαρμοστούν στα καινούρια οικονομικά δεδομένα της εποχής. 

Ο ίδιος τονίζει ότι το μέλλον δεν προοιωνίζεται ιδιαίτερα ευοίωνο: 

 Σκοπός της ρύθμισης που θα έρθει είναι να προστατευθούν αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα και μικρά ακίνητα και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, επίσης, για το κατά πόσο θα μπορέσουν να προστατευθούν και αυτοί.