Για τις ελπίδες που μπορεί να τρέφει η Ελλάδα σε σχέση με την επιβολή του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση αναφέρεται το Der Spiegel. 

Όπως τονίζει το δημοσίευμα: 

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ελπίζει για την παραχώρηση των Ευρωπαίων όσον αφορά τις απαιτήσεις της μεταρρύθμισης για την τρίτη Ευρω-διάσωσης. Είναι όλα σχετικά και ανοιχτά για το ζήτημα του κατά πόσον ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθεί για όλα τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ''Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Ως πρώτο βήμα, ο ΦΠΑ αυξήθηκε στα έξι μεγαλύτερα νησιά όπως η Μύκονος και η Ρόδος τον Οκτώβριο έως και 23%. Επρόκειτο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, πράγμα που μαλλον δεν ισχύει πλέον''. 

Σε μια συνάντησή του με τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπορούσε να αυξήσει τον ΦΠΑ των νησιών αυτών, που πλήττονται ιδιαίτερα από την επέλαση των προσφύγων από την Τουρκία και ο επίτροπος υποσχέθηκε να το εξετάσει, χωρίς όμως να δεσμευτεί για κάτι.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μίλησε στο Αλέξη Τσίπρα για ''πολύ πιθανό ενδεχόμενο να ανταποκριθούν οι εταίροι στο αίτημα της Αθήνας''.

Ωστόσο, όπως τόνισε: «Οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη πολιτική βούληση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού» .