Καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα στοιχεία για την οικονομία της Ελλάδας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Η Deutsche Welle μεταδίδει ότι η ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προσδοκίες ότι οι συνολικές επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ήταν 0,5%. 

Απομένει και το τέταρτο τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης, ωστόσο είναι προφανές μετά τα σημερινά στοιχεία ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υποχώρηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος. Πιθανότατα μπορεί να είναι μικρότερη και από την πρόβλεψη της Κομισιόν στις αρχές του μήνα για υποχώρηση φέτος του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο έγινε με σενάριο εργασίας την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από 3%. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο μήνα, θα ληφθεί υπόψη η ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα.