Νέα σύντομη συνάντηση είχε το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο στο ζήτημα των πλειστηριασμών και οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στις 14:00 του Σαββάτου, η οποία και αναμένεται μαραθώνια.

Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στη βάση της συμφωνίας (πλειστηριασμοί, ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση 100 δόσεων, διατάξεις για ΤΧΣ και τραπεζική διακυβέρνηση).

Το κλίμα που αφήνουν να διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες είναι ότι είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ για τους πλειστηριασμούς, λίγα μέτρα πριν κόψουν το «νήμα τερματισμού». Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις είναι αντιφατικές: Μέχρι το μεσημέρι δινόταν η αίσθηση από την κυβέρνηση ότι η συμφωνία είναι ζήτημα ωρών, κλίμα που άλλαξε αιφνιδίως από νωρίς το απόγευμα. Όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι θα παιχτεί μέχρι το τελευταίο λεπτό. 

Η κυβέρνηση διανύει τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κλείσει έως αύριο η συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων. Οι κατευθύνσεις έχουν δοθεί από τον Πρωθυπουργό στους εμπλεκόμενους υπουργούς, στο ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά.

Κατά τα άλλα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κουαρτέτο και κυβέρνηση συμφώνησαν στις 100 δόσεις, στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων καθώς και στην κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο οποίος θα αντικατασταθεί από το τέλος ύψους 5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. 

Ομίχλη πάνω από τη διαπραγμάτευση

Πληροφορίες, ωστόσο, που δημοσίευσε το πρακτορείο ΜΝΙ έκαναν λόγο για πρόταση-σοκ εκ μέρους της Κομισιόν για προστασία μόλις του 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών που προστατεύονταν μέχρι τώρα από τον νόμο Κατσέλη. Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε ότι οι θεσμοί απέρριψαν την ελληνική πρόταση για προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που κάλυπτε το 65% των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να βρίσκεται τώρα κάτω από το 55%.  

Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση -που περιλαμβάνει επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών- «ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα 25-30%» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι οι πιστωτές θέλουν μόνο περίπου το 25% των δανειοληπτών να καλύπτονται από τον αναθεωρημένο νόμο και σταδιακά αυτός να αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, θεωρούνταν θέμα 24ωρου η συμφωνία με τους δανειστές, μετά και τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Την Πέμπτη συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, όπου επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για συμβιβασμό στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων μέχρι το Σάββατο. 

«Η διαφορά στα κόκκινα δάνεια έχει μειωθεί, είναι δε, τέτοια που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα», έλεγε στο Newpost υπουργός της κυβέρνησης, που συμμετείχε στη σύσκεψη. Ενώ για τα άλλα θέματα, οι διαφορές φαίνεται πως έχουν προ πολλού λειανθεί. 

Πού βρίσκονται τα όρια για πλειστηριασμούς και νόμο

Αν και επικρατεί ασάφεια για το πού θα κάτσει η «μπίλια», οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το όριο προστασίας για τα σπίτια υποχωρεί στις 180.000-200.000, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για πτώση στις 160.000 ευρώ. Η αξία θα προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η Αθήνα είναι 280.000 ευρώ.

Για το εισοδηματικό όριο, η ελληνική πρόταση είναι 34.000 για τετραμελή οικογένεια και για να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η κυβέρνηση προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια.
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι άμεσα θα χάσουν την «ομπρέλα» προστασίας του νόμου Κατσέλη περίπου ο ένας στους τρεις δανειολήπτες, ενώ ο αριθμός τους θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, δηλαδή πάνω από 28.000-30.000 το χρόνο, θα μπουν στο στόχαστρο και θα είναι υποψήφιοι να εκπέσουν της ρύθμισης.