Κατεβάζει η κυβέρνηση των πήχη των προσδοκιών ως προς τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια είναι και τα τελευταία ανοιχτά μέτωπα στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Και ενώ στην αρχή μίλαγε για προστασία του 70% των δανειοληπτών προσήλθε στη νέα διαπραγμάτευση με νέα πρόταση που προβλέπει αυτό το ποσοστό να είναι στο 60%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει σύντομα συμφωνία και σε κάθε περίπτωση μέχρι το άνοιγμα των αγορών τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση του EuroWorking Group μετατέθηκε για την Τρίτη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, τόνισε η ίδια πηγή και ανέφερε επίσης πως θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.

Τέλος,  θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.