Μέχρι τις πέντε το ξημέρωμα της Δευτέρας κράτησε η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, αναδεικνύοντας μία πρώτη προσέγγιση στην προστασία από πλειστηριασμούς που θα αφορά το 25% των φτωχότερων "κόκκινων" δανειοληπτών, ενώ για εκείνους που ανήκουν στη μεσαία τάξη και απαρτίζουν το 58% με 60% που θέλει να προστατεύσει η κυβέρνηση, η προστασία θα επέλθει μέσα από κριτήρια που όμως δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. 

Έτσι οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού για σήμερα στις δύο το μεσημέρι μετά τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο του Σαββατοκύριακου, καθώς διαψεύστηκαν πλήρως οι διαβεβαιώσεις που μοίραζαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι οικονομικοί Υπουργοί Σταθάκης και Τσακαλώτος περί ολοκλήρωσης των συζητήσεων το Σάββατο ή έστω την Κυριακή, πριν δηλαδή το άνοιγμα των αγορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς πέρασε άπρακτη η διορία που είχε δώσει η Κομισιόν και απαιτούσε ολοκλήρωση των συνομιλιών με το κουαρτέτο και συνεδρίαση του Euroworking Group ως την Κυριακή, ώστε να απελευθερωθούν τα 10 συν 2 δισ. πριν ξημερώσει η Δευτέρα. Τελικά -σύμφωνα με Tweet που ανέβασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ- το Euroworking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, δίνοντας χρόνο για διαπραγμάτευση και σήμερα. 

Στις επτά εμπλοκή 

Στις επτά το απόγευμα χθες, μετά από επτά ώρες διαπραγμάτευσης, η ελληνική ομάδα αφού έβαλε σε ένα χαρτί τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας με τους δανειστές -έχοντας πια εξαντλήσει τα δικά της όρια- έφυγε για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας λάμβανε όλο το πρωί εισηγήσεις να συνομιλήσει με ομολόγους του αν και η κατάσταση στο Παρίσι ήταν προφανώς αποτρεπτική για κάτι τέτοιο. Φεύγοντας πάντως από το Hilton οι Υπουργοί έκαναν σαφές ότι είχαν στόχο να επιστρέψουν προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών, κάτι που ζητούσαν μετ´ επιτάσεως οι τραπεζίτες καθώς διατηρούν ανοιχτά τα βιβλία των προσφορών τους, ενώ ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση, περιμένουν ότι η πρώτη ημέρα της εβδομάδας θα είναι πολύ δύσκολη για τα Χρηματιστήρια. 

Τα αγκάθια που παραμένουν 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης τα βασικότερα αγκάθια είναι οι πλειστηριασμοί και η στρατηγική γύρω από τα κόκκινα δάνεια, θέμα που άρχισε να συζητείται κατά τις 11 το βράδυ της Κυριακής παρά την εξάντληση και των δύο διαπραγματευτικών πλευρών. 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, στόχος τώρα είναι βρεθούν οι δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους, αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως αυτό δεν μπορεί να αφορά τους πάντες. Μάλιστα σε non paper που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, μέρος της ευθύνης περνά και στα νοικοκυριά καθώς τους ζητείται "να έχουν διάθεση συνεργασίας". Στην ουσία κάπου εκεί βρίσκονται οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που "κρύβονται" μέσα στη μεσαία τάξη. Δηλαδή ανάμεσα στο 25% που καλύπτεται πλήρως με τις ευλογίες του κουαρτέτου και το 58 με 60% που προσπαθεί να προστατεύσει η κυβέρνηση. 

Πάντως μία επιπλέον είδηση που βγήκε από την χθεσινή συνεδρίαση αφορά στην επιβολή πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να κάνει μία τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει και τον βαθμό ανησυχίας της κυβέρνησης για εμφάνιση κύματος ενός τέτοιου φαινομένου. 

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι δανειστές πείστηκαν ότι η επιβολή ορίου στην οφειλή δεν έχει νόημα και τα μόνα κριτήρια που θα μπουν στην προστασία ενός "κόκκινου" δανειολήπτη θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα. Σύμφωνα με όλες της πληροφορίες τα όρια που προτάσσει η ελληνική πλευρά είναι οι 180.000 ευρώ αξία ακινήτου και οι 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μία τετραμελή οικογένεια. Μένει να δούμε αν αυτά τα όρια θα αντέξουν την πίεση των δανειστών που αντιπροτείνουν τα 20.000 ευρώ. 

Τέλος, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει άλυτο το πρόβλημα της διαδικασίας πώλησης τους σε ξένα distress funds, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να θέσει ένα όριο στο ύψος της οφειλής (ενδέχεται να είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ) ώστε στη διαδικασία να εμπίπτουν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων ή δάνεια κινήσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.