Όλα στον αέρα είναι στη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων. Από ώρα σε ώρα το κλίμα αλλάζει άρδην και οι ενδείξεις συμφωνίας στα κρίσιμα ζητήματα των πλειστηριασμών, των κόκκινων δανείων και των ισοδύναμων μέτρων, διαδέχονται «ναυάγια» και νέα αιτήματα στο τραπέζι. 

Πριν από λίγη ώρα, πάντως, ο Γιώργος Χουλιαράκης έφτασε στο Χίλτον, όπου είναι σε εξέλιξη νέα συνάντηση κουαρτέτου με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη,  έχοντας στα χέρια του φάκελο με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης και εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα ψηφιστούν τα μέτρα έως την Πέμπτη. 

Δεν έπεισε ο Αλεξιάδης

Μετά τη μεσημεριανή συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των πιστωτών, αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και δεύτερο ισοδύναμο μέτρο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το κουαρτέτο ζήτησε επιπρόσθετες λεπτομέρειες για το τέλος 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ το μέτρο κρίνεται -όπως όλα δείχνουν- «ανεπαρκές», καθώς δεν καλύπτει όλη τη διαφορά στο προσδοκόμενα έσοδα. Έτσι, στο τραπέζι υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής και δεύτερου ισοδύναμου.

Άγνωστο το «πλαφόν» για τους πλειστηριασμούς

Παρά τις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς εντός του Σαββατοκυριακού, μετά από 17 ώρες φιαπραγμάτευσης, η απόσταση μεγάλωσε. Η «πρόοδος» που διαπίστωσε πριν από μερικές ημέρες το ΚΥΣΟΙΠ και η «προ των πυλών» συμφωνία, διαψεύστηκαν από πιο σκληρά αιτήματα της τρόικας. 

Για την ώρα, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει -επισήμως- στο 60% προστασίας των δανειοληπτών, ενώ το μεγάλο παζάρι γίνεται στα εισοδηματικά κριτήρια, κάτω από τα οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Ειδικότερα, η πλήρης προστασία αφορά στο 25% των φτωχών νοικοκυριών, ενώ από τη μεσαία τάξη θα προστατεύεται το 58% με 60%, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνηθεί ακόμα τα εισοδηματικά κριτήρια. Για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα εντάσσονται στο νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος στην εξεύρεση λύσης και αν μπορεί να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώνει το δάνειό του.

Με τα δεδομένα αυτά, η δόση των 2 δισ. ευρώ παραμένει άγνωστο πότε θα εκταμιευθεί, ενώ πιέζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλιαοποίησης.  Το Euroworking Group δεν θα εγκρίνει την αποδέσμευση της δόσης στη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ ενδέχεται να έχει νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, αφού θα έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.