Σε συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έφτασε αργά το βράδυ η κυβέρνηση.Πρόκειται για προστασία δύο κατηγοριών, η αφορά τους δανειολήπτες με χαμηλό και η άλλη αυτούς με μεσαίο εισόδημα. Εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «κλείσαμε σε όλα, και τα 48 προαπαιτούμενα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας θα απολαμβάνει το 25% των δανειοληπτών, δηλαδή η πρώτη κατηγορία που αφορά σε 100.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ ετησίως και για αντικειμενική αξία κατοικίας έως 170.000 ευρώ.  Για την πλήρη στήριξη αυτής της κατηγορίας η κυβέρνηση θα δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να μπορούν να ανταποκριθούν.

Για τη δεύτερη κατηγορία, θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, ώστε να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες». Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 35% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Για αυτή την ομάδα, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του δανειολήπτη το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση και η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και έως 35.086 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 ευρώ για ένα ζευγάρι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διαρκέσει για μία τριετία.

Και για τις δύο ομάδες δανειοληπτών, τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθορίστηκαν βάσει των όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η νομοθέτηση θα γίνει τον Δεκέμβριο, καθώς εκεί εκκρεμούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η πώληση τους σε funds.

Τι θα γίνει με τη δόση

Σημειώνεται πως, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα, Τρίτη, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group ώστε να κάνει επισκόπηση των συμφωνηθέντων. Η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να εγκριθεί από το EWG σήμερα, αλλά τα χρήματα θα εκταμιευθούν όταν υπάρξει συμφωνία και για τις συνολικές ανάγκες των τραπεζών.

Ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του EWG, σήμερα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου – σκούπα με τα προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους και οι πλειστηριασμοί,  το οποίο θα εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πιθανότερο την Πέμπτη. Πέραν της συμφωνίας για τους πλειστηριασμούς, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στις 100 δόσεις κλπ.

Θα ακολουθήσει μία νέα συνεδρίαση του οργάνου την Παρασκευή ώστε να επικυρώσει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.