Την ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος μάλιστα έσπευσε να τονίσει πως το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι.

Κατά την τοποθέτησή του σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, ο Νοβότνι επισήμανε την πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας.

Ο το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ διευκρίνισε πως εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς έως το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εκκαθαριστούν με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και στην περίπτωση ενός λεγόμενου Bail-in θα υπάρξει συμμετοχή καταθετών και κατόχων ομολόγων στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη «κοινωνική εξασφάλιση» για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες.

Κατά την άποψή του, μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία - και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις που, όπως σημείωσε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε πως οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν στη χώρα, όχι μόνον χρήματα, αλλά και τεχνογνωσία, αναφέροντας ως «θετικό παράδειγμα» την μερική πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε Κινέζους επενδυτές.