Με τη συμφωνία προστατεύεται μέχρι και το 60% των δανειοληπτών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «η στήριξή τους θα είναι καθολική» και πρόσθεσε - σχετικά με την πρώτη κατηγορία των δανειοληπτών - ότι «εάν διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, θα πληρώνουν μόνο με βάση το 5% -10% του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα θα τα πληρώνει το κράτος».

Η δεύτερη κατηγορία, συνέχισε ο κ. Σταθάκης,  βρίσκεται ανάμεσα στο 25% και 60% με αντικειμενική αξία τις 180.000 για ένα άτομο με κλιμάκωση και για εισοδήματα μέχρι 35.000.

«Οι αξιολογητές με τη συμμετοχή του κράτους θα αποτιμούν την τωρινή αξία του ακινήτου βάσει της οποίας θα βγαίνει η δόση της τράπεζας» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι με βάση το εισόδημα θα φαίνεται αν μπορεί να το καλύψει, αν δεν μπορεί τότε επιστρέφει στην τράπεζα, εντάσσεται στον Κώδικα Δεοντολογίας και η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με το ακίνητο.

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η επιβολή φόρου στο κρασί» είπε στη συνέχεια. Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές σκέψεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 100 εκατ. ευρώ, αλλά δε θέλησε να τις αποκαλύψει.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως δεδομένου ότι την Παρασκευή θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.