Την έναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σφράγισε η κυβέρνηση βάζοντας την υπογραφή της στη συμφωνία με τους δανειστές, σε μία διαπραγμάτευση που είδε το σημείο συνάντησης να μην είναι σε καμία περίπτωση στο μέσο της απόστασης των δύο πλευρών.

Οι δανειστές από το αρχικό 17% των κόκκινων δανειοληπτών που δεχόντουσαν να προστατευθούν με τον νέο νόμο, τελικά ανέβηκαν μόλις στο 25%, ενώ η κυβέρνηση από την πλήρη κάλυψη του 74% για το οποίο έκανε λόγο αρχικά, βρέθηκε να προστατεύει μόνο το 25%, να βάζει κάτω από μία ομιχλώδη αβεβαιότητα το τμήμα του 26% έως 55% και τέλος να αφήνει χωρίς καμία προστασία το 45% των υπολοίπων, οι οποίοι από το νέο έτος (οπότε και τελειώνει το άτυπο μορατόριουμ που έχουν κηρύξει οι τράπεζες) θα δουν την δρομολόγηση των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών.

Συνολικά τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται στα 400.000 και αποτελούν το 40% του συνόλου, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνονται μεταξύ 5% και 7%. Από αυτά, τα 100.000 υπολογίζεται ότι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και θα τύχουν την πλήρους προστασίας του νέου νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Πέμπτη. Η δεύτερη κατηγορία υπολογίζεται ότι συμπεριλαμβάνει το πολύ μέχρι 150.000 κόκκινους δανειολήπτες και η τελευταία (εκείνοι δηλαδή που ενδέχεται να βρεθούν να χάνουν το σπίτι τους) τους υπόλοιπους 150.000. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης έγινε σαφές ότι η πραγματική κάλυψη αφορά μόνο το 25% για το οποίο μάλιστα θα υπάρχει και ένα κονδύλι 100 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2016 από το οποίο θα καταβάλλονται οι δόσεις όσων αδυνατούν να πληρώσουν. 

Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει ένα θολό σημείο που ακούει στον όρο «εμπορική αξία». Ενώ δηλαδή, η αντικειμενική αξία θα είναι το μέσο ένταξης στο μέτρο, η δόση που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης θα υπολογίζεται βάση της εμπορικής αξίας. Ποια είναι αυτή; Ποιος θα την ορίσει και σε ποια αγορά όταν σχεδόν κανένας δεν κάνει συναλλαγές; 
Αν ξεπεράσουμε όμως αυτό το σκοτεινό σημείο υπάρχουν και κάποια θετικά:  

  • Πρώτον η εμπορική αξία (που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σήμερα είναι πολύ χαμηλή) θα αφαιρείται από την αντικειμενική και το υπόλοιπο θα διαγράφεται ρίχνοντας αυτό το βάρος στις τράπεζες. 
  • Δεύτερον η δόση θα υπολογίζεται έχοντας ως «μπούσουλα» το ύψος των ενοικίων της περιοχής για ακίνητα αναλόγου αξίας. 
  • Τρίτον, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Μπαράζ νέων φόρων 

Με τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση -εκτός από την φορολόγηση των στηλών του ΟΠΑΠ- προτίθεται να επιβάλει τουλάχιστον τρεις νέους έμμεσους φόρους. Κι αυτό διότι η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ δεν αρκεί ως ισοδύναμο για να καλύψει το έσοδο που θα έφερνε ο ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Από το σύνολο των 300 εκατομμυρίων που αναζητούνται, η φορολόγηση του τζόγου μπορεί να αποδώσει τα 200 και μάλιστα με την επιβάρυνση να μην είναι μόνο 0,05€ ανά στήλη αλλά πιθανότατα 0,08€ κάτι που παραδέχθηκε ο Υπουργός λέγοντας: «μπορούμε να πάρουμε και λίγο περισσότερο από ότι υπολογίζουμε, γιατί δεν έχουμε στοιχεία για όλα τα παιχνίδια, οπότε είναι δύσκολο να βρεις το ποσό με ακρίβεια».

Ο δεύτερος φόρος θα επιβληθεί στο κρασί, επιβαρύνοντας με 0,30 € την κάθε φιάλη. Αλλά κι αυτός δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 100 εκατομμύρια που περισσεύουν οπότε αναμένονται σύντομα νέες ανακοινώσεις, τις οποίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να κάνει χθες. 

Αυτό που προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ενώ νομοθετούνται οι δύο νέοι φόροι ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αυτός δεν καταργείται-προς το παρόν τουλάχιστον- αλλά διατηρείται.

100 δόσεις 

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι από το 2016 όποιος έχανε την πληρωμή μίας οφειλής του, 30 ημέρες μετά την ανακήρυξή της σε ληξιπρόθεσμη θα έχανε και την ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό θα ισχύσει μόνο για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο η διορία θα μειωθεί στις 15 ημέρες και το 2017 θα μηδενιστεί. Το νέο που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί χθες είναι ότι όσοι έχουν 100 δόσεις θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να διατηρούν το δικαίωμα να εντάσσονται και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ο κ. Σταθάκης ως μόνη υποχρέωση παρουσίασε την έγκαιρη διαπραγμάτευση με την ΔΟΥ, «ξέχασε» όμως να πει ότι η δυνατότητα υπαγωγής στις δόσεις στην πραγματικότητα θα γίνεται κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις), τα οποία τελούν ακόμα υπό διαμόρφωση.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το κουαρτέτο των δανειστών παραμένει στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, τα οποία θα απελευθερώσουν το 1 δισ.. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ασφαλιστικό, για το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δέσμευση. Δείχνοντας σαφώς πόσο δύσκολο θα είναι για την κυβέρνηση να διαχειριστεί το γεγονός ότι θα κόψει συντάξεις, προσπάθησε να εξηγήσει ότι ενδέχεται να συζητηθεί στην αρχή της διαπραγμάτευσης ή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ή να κοπεί ακόμη και σε δύο μέρη.