current views are: 6

19 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:51

Καταστροφή για τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Διπλάσιο κόστος παραγωγής και μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές θα επέφερε το υπό εξέταση μέτρο, όπως εκτιμούν οι οινοπαραγωγοί και χτυπούν καμπανάκι για τους 20.000 εργαζόμενους στον χώρο και την επιβίωση περίπου 200.000 αμπελουργών.

Δημοσίευση 05:51’
αρθρο-newpost

Διπλάσιο κόστος παραγωγής και μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές θα επέφερε το υπό εξέταση μέτρο, όπως εκτιμούν οι οινοπαραγωγοί και χτυπούν καμπανάκι για τους 20.000 εργαζόμενους στον χώρο και την επιβίωση περίπου 200.000 αμπελουργών.

Καταστροφή για τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας χαρακτηρίζει, μιλώντας στο Newpost, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, το μέτρο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που εξετάζει η κυβέρνηση ως ισοδύναμο για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το μέτρο έχει προκαλέσει και έντονες πολιτικές αντιδράσεις με τον ένα κυβερνητικό εταίρο να εκφράζει προβληματισμό και επιφύλαξη ως προς τη στάση που θα κρατήσει αν τεθεί σε ψηφοφορία.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή φόρου 30-40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, αν και σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ήδη εν μέσω αντιδράσεων, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η επιβολή του επίμαχου μέτρου και πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές σκέψεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να τις αποκαλύψει. Θα επανεξετάσουμε το μέτρο για τη φορολόγηση του κρασιού, είπε το βράδυ της Τετάρτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ένα τέτοιο μέτρο, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζής, θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο, καθώς θα διπλασίαζε το κόστος παραγωγής, και αυτό γιατί όπως εξηγεί, κατά μέσο όρο, το κόστος παραγωγής ανά λίτρο κρασιού κυμαίνεται στα 40 λεπτά.

«Είναι πολύ δύσκολο ο οινοποιητικός κλάδος να αυξήσει τις τιμές» σημειώνει και προσθέτει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλο πλήγμα» στις εξαγωγές, όπου διοχετεύεται περισσότερο από το 30% της εγχώριας παραγωγής (Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία).

Εξάλλου, όπως σημειώνει, «το κρασί είναι ένα μεταποιημένο αγροτικό προϊόν και γι’ αυτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ που παράγουν οίνο δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης και έτσι διατηρούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και προϊόντων».

Επίσης πρόκειται για «ένα προϊόν που μπαίνει σε κάθε ελληνικό τραπέζι» και είναι «πολύ σημαντικό για την παρουσία ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Βογιατζής (επίσης πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής κρασιού) στο αν ο κλάδος σχεδιάζει κάποια μορφή κινητοποίησης καθώς υπογραμμίζει ότι «στην εποχή που ζούμε δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε κινητοποιήσεις λόγω της ταχύτητας με την οποία έρχονται στη Βουλή τέτοια μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, (ΣΕΟ) Γιώργος Σκούρας,  σε παρέμβαση του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε πως τρομοκρατήθηκε ακούγοντας την απόφαση για τη φορολόγηση του κρασιού και υπογράμμισε ότι τίθεται θέμα επιβίωσης για 200.000 αμπελουργούς και 20.000 εργαζόμενους στον χώρο. «Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τότε ας απευθυνθεί η κυβέρνηση στα προϊόντα αλκοόλης. Είναι τεράστια τα ποσά που φοροδιαφεύγουν εκεί. Όχι στο κρασί όλων μας!», τονίζει εξάλλου σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ.

Τη ριζική του αντίθεση στην τυχόν επιπλέον φορολόγηση του ελληνικού κρασιού εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σ’ επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

«Σε μία χώρα που παραμένει βυθισμένη στη δίνη της ύφεσης για αρκετά χρόνια και που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, η βαριά φορολόγηση ενός ακόμη παραγωγικού ιστού, της οινοπαραγωγής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, θα μειώσει την παραγωγή εθνικού πλούτου, αλλά και θα αυξήσει τα ήδη υπερβολικά ποσοστά ανεργίας, καθώς μοιραία πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους» τονίζει ο Κ. Αγοραστός και διερωτάται ε, «με ποια κριτήρια λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση όταν καμία Ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνες».

Σήμερα στις 10 πμ οι οργανώσεις των οινοπαραγωγών Ελλάδας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στο ξενοδοχείο Electra Palace, στην Πλάκα.


σχετικα αρθρα