Η απόφαση της Γαλλίας να αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλειά της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης βάσει, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε προχθές Δευτέρα ότι δεν θα φεισθεί ουδεμίας δαπάνης για να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι αυτό θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα πέραν του ορίου που έχει καθοριστεί για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες. Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, πρέπει να έχει στη διάθεσή της επιπρόσθετα μέσα. Θεωρώ ότι αυτά τα επιπρόσθετα μέσα δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κανονικές δαπάνες με βάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας», επισήμανε ο Γουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι κανόνες της ΕΕ για τα δημόσια ελλείμματα ορίζουν ότι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται κατ' εξαίρεση βάσει των κανόνων του Συμφώνου, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώνουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμά τους κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ τον χρόνο ωσότου ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι τα επιπρόσθετα κόστη τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως δαπάνες κατ' εξαίρεση θα είναι εκείνα που έχουν στόχο «να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών» κι όχι τη διεξαγωγή ενός πολέμου.

Χθες Τρίτη ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η ασφάλεια καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις πιθανές δημοσιονομικές δαπάνες [που οφείλονται] στις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιδρά ο Ρέντσι 

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ. 

Εάν οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα των κρατών μελών της ευρωζώνης το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Πριν από έναν χρόνο η Ρώμη είχε υποστηρίξει πως ορισμένες αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια των χωρών-μελών του ενιαίου νομίσματος αλλά η πρόταση εκείνη είχε απορριφθεί από τους εταίρους της Ιταλίας, υπενθύμισε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που πλέον η στάση της ΕΕ μοιάζει να μεταβάλλεται.