Λιγότερες από 72 ώρες έχουν περάσει από την υπογραφή που έβαλε η κυβέρνηση στη συμφωνία για τα 48 προαπαιτούμενα που έχουν φέρει πιο κοντά την εκταμίευση των 10+2 δισ. και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν και πάλι.

Αυτή τη φορά για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. Το οποίο είναι και δυσκολότερο από το πρώτο και θα φέρει στην οικονομία μόλις ένα δισ. ευρώ. Βέβαια υπάρχει ένα σοβαρότερο διακύβευμα: Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει με τη σειρά της τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Όλα τα παραπάνω περνούν μέσα από ένα εντυπωσιακό σετ μεταρρυθμίσεων με πρώτο το ασφαλιστικό, το οποίο τρομοκρατεί τόσο πολύ την κυβέρνηση ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές είπε ότι το ασφαλιστικό είναι «μία γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα δεύτερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης» που σημαίνει απλά ότι δεν ήθελε να δεσμευθεί πότε θα συζητηθεί, γι΄ αυτό πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «το ασφαλιστικό μπορεί και να κοπεί σε ένα κομμάτι και το άλλο να πάει για μετά». Δηλαδή πολύ απλά όλα παίζουν αρκεί να μην είμαστε… σαφείς. 

Όπως και να προσπαθεί να το φέρει ο κύριος Τσακαλώτος τα πράγματα είναι απλά: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα φέρει το ένα υπερταμείο για τις κύριες συντάξεις και το ένα για τις επικουρικές. Με απλά λόγια, όλες οι εισφορές και κρατήσεις, όλα τα αποθεματικά, όλα τα ελλείμματα θα μπουν σε μία κοινή λεκάνη και από εκεί θα βγουν οι νέες συντάξεις, ψαλιδισμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε το κράτος να εξοικονομεί 1% του ΑΕΠ.  

Το πόσο σοβαρή είναι η διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού και πόσο σημαντική είναι για τους δανειστές φαίνεται και από δύο ακόμη γεγονότα. Πρώτον, μόλις έφτασε στην Αθήνα το κουαρτέτο την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας για να προετοιμαστούν οι συζητήσεις, ενώ σήμερα τον πρώτο Υπουργό που θα δουν θα είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι το ασφαλιστικό να πάρει τη μορφή νόμου στις αρχές Δεκεμβρίου και εκεί να συμπεριληφθούν οι γενικές αρχές της μεταρρύθμισης αφήνοντας για αργότερα την εξειδίκευσή των μέτρων, ενώ κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο προτείνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την πρώτη στιγμή. 

Το δεύτερο αγκάθι που θα βρεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος διαχείρισής τους. Ήδη η κυβέρνηση έφερε την διάταξη για τον τρόπο καταβολής των οφειλών από τους κόκκινους δανειολήπτες, στην ουσία όμως νόμος που να επιτρέπει την εμφάνιση distress funds στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και αυτό οι δανειστές θέλουν να αλλάξει. 

Τα υπόλοιπα αγκάθια 

Εκτός από το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, υπάρχει μία σειρά πολύ δύσκολων θεμάτων τα οποία στο παρελθόν στάθηκε αδύνατο να διευθετηθούν. Τέτοια είναι: 

Τα εργασιακά που συμπεριλαμβάνουν επιπλέον αλλαγές στην αγορά εργασίας με βασική μεταρρύθμιση τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. 

Το νέο φορολογικό που θα αλλάξει πλήρως τις φορολογικές κλίμακες για φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

Οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και παράλληλα η εισαγωγή της αξιολόγηση και της κινητικότητας του προσωπικού. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να έχει ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016. 

Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα που δεν υπήρχαν στο προσχέδιο, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα προγραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2017 μέσα από την επιβολή επιπλέον μέτρων. 

Τέλος, δανειστές και κυβέρνηση θα συζητήσουν, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και των εσόδων που θα φέρει, την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (1 και 2) και την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσα από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των μη δηλωμένων εισοδημάτων.