Στη Βουλή και στον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση, κατέθεσε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

  Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις.

 Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Με ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας αλλά δυσβάσταχτα μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει τον προϋπολογισμό και προχωρά στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης

Το EuroWorking Group αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ (2 δισ. η δόση και 10 δισ. για τις τράπεζες) παρά μια τρύπα 30-50 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε από τη «μείωση» του φόρου στο κρασί από αυτό που αρχικά είχε οριστεί. 

Ωστόσο άμεσα ξεκινά η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης που αποτελεί και το δυσκολότερο μέρος καθώς αφορά το ασφαλιστικό, το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο. 

Από τη διαπραγμάτευση αυτή θα προκύψει το νέο Μεσοπρόθεσμο που ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολυετή προϋπολογισμό με όλα μέτρα των επόμενων ετών που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.