current views are: 5

20 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:49

Μέτρα για την τόνωση του πληθωρισμού προανήγγειλε ο Ντράγκι

Ισχυρό σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έστειλε ο Μάριο Ντράγκι. 

Δημοσίευση 09:49’
αρθρο-newpost

Ισχυρό σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έστειλε ο Μάριο Ντράγκι. 

Ισχυρό σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έστειλε ο Μάριο Ντράγκι

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%».

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε:

Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας.

Αναφερόμενος στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε:

Θεωρούμε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ένα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο, καθώς μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του για να επιτευχθεί μία πιο επεκτατική πολιτική. Το επίπεδο του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη μετάδοση του προγράμματος αγορών ομολόγων, με την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των τραπεζικών διαθεσίμων και όχι μόνο.

Δίνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι τόνισε:

Εάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο Ντράγκι τόνισε τρεις κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης: Πρώτον, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος η πιο αδύναμη από το 2009. Δεύτερον, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η πιο αδύναμη από το 1998. Τρίτον, η επαναφορά της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα είναι πολύ μακρά σε σχέση με την εμπειρία του παρελθόντος.

«Εάν η σημερινή εκτίμησή μας είναι σωστή, θα χρειασθούν 31 τρίμηνα για την επιστροφή του επιπέδου παραγωγής στα επίπεδα προς της κρίσης – στο πρώτο τρίμηνο του 2016».


σχετικα αρθρα