current views are: 9

20 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:24

Νέους φόρους και μειώσεις συντάξεων φέρνει ο προϋπολογισμός για το 2016 (έγγραφα)

Το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016 κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δημοσίευση 11:24’
αρθρο-newpost

Το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016 κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016 κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όπως και στο προσχέδιο,  προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου είναι να συνδυαστεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών.

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015 αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό έδωσε έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

* Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.

* Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

* Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατέθεσε την Εισηγητική Έκθεση του οικονομικού έτους 2016, τον τόμο για τις φορολογικές δαπάνες του 2016 καθώς και τις Εκθέσεις των Γενικών Διευθυντών: Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Φορολογικής Διοίκησης, Τελωνείων, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Παραλαμβάνοντας τον Προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε την Ολομέλεια, πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Η συζήτηση – ψήφιση του Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου.

 

 

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού

O προϋπολογισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ο προϋπολογισμός Κεντρικών Υπηρεσιών

Ο προυπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός περιφερειακών υπηρεσιών

 

 


σχετικα αρθρα