Τα μεθεόρτια της ανακοίνωσης για καλύτερη πορεία του ΑΕΠ το 2015 απολαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς η πορεία του ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά χαμηλότερη από όλες τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Για φέτος, η οικονομία αναμένεται να μείνει στάσιμη, για του χρόνου όμως, η ύφεση θα είναι μόνο -0,7%, όταν στο προσχέδιο ήταν -2,3%, αν και η κυβέρνηση έλεγε ότι την υπολόγιζε στο -1,3% 

Έτσι, άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών κερδίζει δημοσιονομικό χώρο για να ανασάνει. Αυτό γίνεται σαφές στα μέτρα για το 2016 τα οποία μπορεί μεν να είναι δραματικά αυξημένα σε σχέση με φέτος (ήταν 1,54 δισ.), θα είναι όμως λιγότερα απ’ ότι υπολογιζόταν στο προσχέδιο. Του χρόνου λοιπόν, το σύνολο μέτρων θα είναι 5,73 δισ. από 6,2, γεγονός που θα δώσει στην κυβέρνηση ένα μαξιλάρι 500 εκατομμυρίων. Από αυτά, τα 300 εκατομμύρια θα πάνε στα νοσοκομεία και τα 180 σε επιστροφές φόρων. 

Στην ουσία από τα στοιχεία του προϋπολογισμού φαίνεται ότι η οικονομία άντεξε καθώς την συγκράτησε η ιδιωτική κατανάλωση, που αυξήθηκε (παρά τα Capital Controls) κατά 0,5%, ενώ του χρόνου αναμένεται να περιοριστεί κατά 0,7%. Όσο δηλαδή θα είναι και η πτώση του ΑΕΠ. 

Βασικά στοιχεία της οικονομίας 

Το πρωτογενές αποτέλεσμα για το οποίο έγινε τόσο λόγος κατά τη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι, αναμένεται φέτος να είναι ελλειμματικό κατά 349 εκατομμύρια, κι αυτό διότι προς το τέλος του έτους οι δαπάνες του κράτους (και κυρίως οι επιστροφές φόρου) αναμένεται να αντιστρέψουν την εικόνα που παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως του χρόνου αναμένεται να υπάρξει πλεόνασμα λίγο κάτω από το 1 δισ. (919 εκατομμύρια). Παρά τη βελτίωση αυτή πάντως η ανεργία αναμένεται να μείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, στο δραματικό 25,4%, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Υπολογίζεται να φτάσει στα 327,6 δισ. (187,8% του ΑΕΠ) από 316,5 δισ. φέτος (180,2% του ΑΕΠ). 

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη χρονιά θα ρίξει περισσότερο βάρος στην αύξηση των εσόδων και όχι στην περικοπή δαπανών. Μάλιστα οι δαπάνες θα είναι ελαφρά αυξημένες και θα φτάσουν στα 55,75 δισ. από 55,66 πέρυσι. Αντιθέτως τα έσοδα προϋπολογίζονται και αυτά αυξημένα και από τα 53,1 δισ. φέτος θα πάνε στα 53,5. δισ. το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα φτάσει στα 44,8 δισ. από 42,8 πέρυσι. Δηλαδή δύο δισ. περισσότερα. Μάλιστα από αυτά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει και πάλι στους έμμεσους φόρους που αποτελούν το 55,3% των εσόδων ποσοστό ελαφρά αυξημένο από το 2015. 

Όσον αφορά τις βασικές δαπάνες, το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις θα είναι ελαφρά μειωμένο και θα διαμορφωθεί στα 18,5 δισ. του χρόνου από 18,8 δισ. φέτος, ενώ η ασφάλιση - περίθαλψη θα απορροφήσει 13,9 δισ. ευρώ από 14,5. Το νούμερο είναι δυναμικά μειωμένο κατά 600 εκατομμύρια υπολείπεται όμως κατά πολύ από το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. €) που θα πρέπει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από την ασφαλιστική δαπάνη. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση της εισπραξιμότητας δύο επιδόσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση δεν καταγράφονται πουθενά στον προϋπολογισμό καθώς είναι πολύ δύσκολο άλλωστε να υπολογιστούν. 

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την προσεχή Τετάρτη και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.