Τα νέα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για το 2016 στον πρώτο αριστερό προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή είναι 4,2 δισ. ευρώ. Όμως, παρά τις διαχρονικές παραινέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που ζητούν η δημοσιονομική προσαρμογή να προέρχεται κατά τουλάχιστον 60% από μείωση δαπανών, και η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους με τον εύκολο δρόμο: Κατά 48% με περικοπή δαπανών και κατά 52% με αύξηση εσόδων. Δηλαδή επιβάλλοντας νέους φόρους.

Οι νέοι φόροι είναι κατά 2,2 δισ. περισσότεροι από το 2015. Τη μερίδα του λέοντος κρατά η αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ που αναμένεται να φέρει 883 εκατ. ευρώ. Άλλα 314 εκατ. θα προέλθουν από τις αλλαγές στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, 150 από τις αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και επιπλέον 134 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των φόρων τους. 114εκατ. ευρώ είναι η επιπλέον επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου και γι' αυτούς, ενώ 142 εκατ. θα προέλθουν από την φορολόγηση για τα ενοίκια που θα είναι στη 2η λίστα προαπαιτουμένων όπως και η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα φέρει 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η επιβολή των 5 λεπτών στη στήλη όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα φέρει τελικά 210 εκατ. ευρώ, καθώς οι θεσμοί δεν έκαναν δεκτές τις ελληνικές εκτιμήσεις για έσοδα που μπορεί να έφταναν ακόμη και τα 450 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι απεδείχθη επί τοις πράγμασι για ποιο λόγο οι τροϊκανοί δεν επέτρεπαν την κατάθεση της τροπολογίας για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το γεγονός ότι τελικά έδωσαν το πράσινο φως σημαίνει ότι στο παρασκήνιο έχει υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία που πολύ σύντομα θα την δούμε να έρχεται στην επιφάνεια.

Οι δαπάνες

Τα 2 δισ. ευρώ αγγίζουν οι επιπλέον περικοπές δαπανών. Το ποσό αυτό θα προέλθει από μία σειρά μέτρων όπως είναι η μείωση των συντάξεων του Δημοσίου και τα αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Θα εξοικονομήσουν 188 εκατ. ευρώ. Από τη μείωση των συντάξεων στα άλλα ταμεία θα εξοικονομηθούν περί τα 517 εκατ. ευρώ, ενώ 105 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ψαλίδι στο επίδομα θέρμανσης. 400 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των αμυντικών δαπανών, ενώ 266 εκατ. ευρώ θα φέρει η αύξηση της εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις και 89 η επιβολή εισφοράς υγείας στις επικουρικές. Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ θα αποδώσει 102 εκατ. ευρώ και 223 ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Τέλος, η δανειστές επέβαλαν στην κυβέρνηση την επαναφορά ενός ακόμη μέτρου που είχε καταργηθεί μονομερώς από την πρώτη θητεία Τσίπρα. Ο λόγος για το εισιτήριο των 5ευρω στα νοσοκομεία το οποίο επιστρέφει στον προϋπολογισμό με την υπόμνηση ότι δεν θα επιβληθεί αν βρεθεί ένα ισοδύναμο 22 εκατομμυρίων.

Δημοσιονομική εικόνα

Στον προϋπολογισμό αναθεωρείται για μια ακόμη φορά το μέγεθος της ανάπτυξης με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι για φέτος το ΑΕΠ θα παραμείνει ίδιο με το 2014. Η χρονιά πάντως είχε ξεκινήσει με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% με βάση τον περσινό προϋπολογισμό για να φτάσει το Μάιο η Κομισιόν να κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,5%. Στη συνέχεια, μετά και την επιβολή των capital controls οι θεσμοί εκτίμησαν ύφεση 4% για να συμφωνήσουν στις διαπραγματεύσεις του Αυγούστου σε ύφεση 2,3%. Αυτή η εκτίμηση ενσωματώθηκε τελικά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για το 2017 πάντως προβλέπεται επιστροφή στην ύφεση ύψους 0,7% εξαιτίας των υφεσιακών μέτρων που θα περιορίσουν τα εισοδήματα

Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αλλάζουν πάντως ιδιαίτερα καθώς φέτος θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,2% και η χώρα θα επιστρέψει σε πλεόνασμα 0,5% το 2016. Προβλέπεται ακόμη αύξηση των εξαγωγών 1,9% με την ανεργία όμως να παραμείνει σταθερή στο πολύ υψηλό 25,4%.

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε η πρώτη λίστα υποχρεώσεων της κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2+1 0δισ. €, αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε χθες να μιλάει για τουλάχιστον ένα προαπαιτούμενο που δεν έχει κλείσει, καθώς και άλλα τρία για τα οποία υπάρχουν αντιρρήσεις από τους δανειστές. Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον καθορισμός της 2ης λίστας προαπαιτουμένων που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να νομοθετηθούν στον απίστευτα σύντομο χρόνο των δύο επόμενων εβδομάδων.