Ενίσχυση της απασχόλησης στο εμπόριο κατά 5,3% για το 2015 και μερική αναστροφή του κλίματος στον επιχειρηματικό κόσμο με ανάσχεση των λουκέτων για πρώτη φορά, καταγράφει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ωστόσο διάχυτη είναι η αγωνία μεγάλης μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου για την απασχόληση καθώς για το 2016 προβλέπεται στασιμότητα ενώ μοιρασμένες είναι οι προβλέψεις ανάλογα με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων σχετικά με τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η αύξηση της απασχόλησης για το 2015 μεταφράζεται σε 32.824 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο μετά από πέντε χρόνια (2009-2014) διαρκούς μείωσης της απασχόλησης. Έτσι σήμερα στο εμπόριο απασχολούνται 657.319 άτομα που σημαίνει ότι η απασχόληση έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1997.

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σύμφωνα με τα στοιχεία η προέλευση των προϊόντων στα ελληνικά ράφια δείχνει αύξηση των ελληνικών προϊόντων.

Οι περαιτέρω επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2016 όπως είπε ο κ. Κορκίδης, δημιουργούν ανησυχία στο εμπόριο ότι θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποφευχθούν οι προβλέψεις για αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας. Σημείωσε ακόμα ότι το 2016 φαίνεται ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση στην απασχόληση για την αύξηση του μισθολογικού κόστους όχι για την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι προβλέψεις για το 2016

Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2016 διαφοροποιούνται αναλόγως της νομικής μορφής, κοινή όμως συνισταμένη είναι οι «απαισιόδοξες» προβλέψεις.

Περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2016 (προβλέπουν αύξηση ή σταθερότητα), ενώ σχεδόν ισοδύναμη μερίδα αδυνατεί να προβλέψει.

Στην πλευρά των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ πάνω από 4 στις 10 προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών το 2016, ενώ περίπου 1 στις 3 απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για επενδύσεις, η πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπει στασιμότητα το 2016, ενώ 1 στις 3 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει μείωση των επενδύσεων.

Όσον αφορά την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016, η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.

Το 43% των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν ότι δεν θα υποστούν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2016.

Αντίθετα, η σχετική πλειονότητα (43,5%) των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει επιδείνωση ρευστότητας.